Frikadeller. Kokta köttbullar. Får det dig att rynka på näsan? Jepp, jag erkänner att bara namnet frikadeller gör att jag ryser. Jag har alltid avskytt frikadeller och har vägrat befatta mig med det i mitt kök. Har alltför dåliga minnen av de frikadeller som serverades i skolbespisningen. Aldrig att jag skulle sätta fram det på mitt middagsbord. Tills nu.

Jag kommer aldrig mer att säga något dumt om frikadeller för jösses så gott det här var. Köttbullssmeten blandades med citron och massor av persilja och smakerna gifte sig verkligen med den fantastiska pastasåsen som doftade svagt av vitlök och ajvar. Det blev så gott och ena dagen åt vi det till nudlar och andra dagen åt vi det med bara en grönsallad och en skiva gott bröd. Svårare än så behöver det inte vara att servera god mat. Och frikadeller kommer definitivt att serveras på vårt bord igen.

4 portioner

Ingredienser:

 • 1 citron
 • 500 g blandfärs
 • 1 kruka persilja
 • ½ dl ströbröd
 • 2 ägg
 • 1 rödlök
 • ½ dl ajvar
 • 1 burk zeta pastasås (jag köpte en med vitlöksmak)
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • salt
 • peppar
 • olja att bryna löken i

Så här gör du:
Riv citronskal och pressa ur saften. Blanda med ströbröd, ägg, finhackad persilja, salt och peppar. Rör ned färsen och blanda väl.

Fräs lök. Tillsätt ajvar och rör ett par minuter. Tillsätt tomatsås och grönsaksbuljong.

Koka upp och låt puttra på låg värme.

Forma färsen till runda bollar som läggs i tomatsåsen.

Låt puttra under lock och vänd dem försiktigt så att alla sidor får färg. Jag lät frikadellerna koka cirka 10 minuter på var sida.

Servera frikadellerna med sallad och ett gott bröd att doppa med. Kan också serveras till pasta, nudlar eller vad man nu känner för.