Nästa vecka blir det ingen veckomatsedel utan ni ska få följa med mig på ett experiment. Kul va?

Sedan december månad äter jag i stort sett bara gröt till frukost varje dag och även om jag tycker det är gott – så blir det ju tråkigt i längden. Och blir det tråkigt så vet jag att jag kommer att börja slarva med frukost igen.

Så därför startar jag frukostupproret. Under en veckas tid ska jag varje morgon äta en ”ny” frukost och tanken är att varje frukostmåltid ska ligga mellan 150-200 kcal. Jag kommer att göra en helt ovetenskaplig studie och se vad som mättar mig bäst – och så får jag kanske en ny favoritfrukost på köpet. Det innebär att jag startade igår, lördagen den 5 mars, och att inlägget publiceras i efterhand. Allt för att jag ska kunna utvärdera hur det mättar mig under dagen.

På vardagar äter jag frukost någon gång mellan sju – halv åtta på morgonen och tanken är att jag ska klara mig fram till lunch. Jag är dålig på det här med mellanmål men känner jag att energinivån ligger lågt så brukar jag äta en banan.

Med en kaloriräknare  har jag fått ihop hur mycket kalorier, protein och kolhydrater måltiden innehåller men ta det med en nypa salt. Jag har ingen som helst utbildning i detta utan använder de uppgifter jag fått från uträknaren. Alla ev feluträkningar som görs är helt mina egna och kan inte skyllas på någon annan 😉 Och jag har inte heller någon sorts diet i åtanke utan mitt experiment utgår från mig som person att hitta fler roliga alternativ till frukost.

I går morse startade jag med en omelett på äggvitor. Ja, tanken var att det skulle bli en vacker omelett men det blev äggröra. Note to myself: Köp teflonpanna. Och den gröna paprikan var slut så jag använde röd.

frukost02

frukost01

1 portion

Ingredienser:

  • 3 st äggvitor (1 dl)
  • 50 g svamp (ca 2 dl)
  • 30 g grön paprika (ca ½ dl)
  • 50 g röd lök (ca 1 ½ dl)
  • salt
  • 1 tsk olja

Arbetsbeskrivning:
Strimla svamp och lök. Häll olja i en stekpanna och bryn svamp och paprika. Tillsätt  de vispade äggvitorna som fått en stänk salt i sig. Stek tills omeletten är så pass fast att du kan lyfta över den på en tallrik (det var här det blev äggröra). Lägg över paprikan.

Kcal: 169.4
Protein (g): 12.2
Kolhydrater (g): 6.8
Fett (g): 10.2

Mitt omdöme:
Jag åt frukost klockan halv nio och blev proppmätt. Fruktansvärt mätt och jag lyckades inte äta upp hela portionen. Jag höll mig mätt och belåten fram till kl tre.