Fjärde advent och jag bjuder på en riktigt sammetslen saffranscheesecake. Jag fick förfrågan om jag hade något recept på fryst saffranscheesecake men det hade jag inte i gömmorna. Och eftersom jag älskar saffran – och inte minst cheesecakes – så var jag tvungen att baka en. Det bästa med det här receptet är att du inte behöver någon ugn. Bara banka, röra ihop och in i frysen. Jag använder en rätt stor form med avtagbar botten så min cheesecake blev rätt tunn. Använder du en mindre form så kommer du i gengäld att få en högre cheesecake men då tar det också lite längre tid i frysen.

Och jag ångrar mig beträffande mitt tidigare bidrag till månadens gröna – det får bli min saffranscheesecake som jag lämnar in som bidrag istället 🙂

saffranscheesecake01 saffranscheesecake02 saffranscheesecake03 saffranscheesecake04

Ingredienser:

  • 32 pepparkakor
  • 75 g smält mjölkfritt margarin
  • 2 burkar oatly ifraiche (små burkar)
  • 1-2 påsar saffran
  • 1½ dl florsocker
  • skal från 1 citron
  • 2 msk vatten
  • 2 tsk gelatinpulver

Arbetsbeskrivning:
Lägg pepparkakorna i en plastpåse och ta hjälp av en brödkavel för att banka så att du får en smulig massa. Blanda smulorna med det smälta mjölkfria margarinet. Fördela smulmassan i en form med avtagbara kanter och sätt in i frysen ca 15 minuter.

Rör ned gelatinpulvret i vatten och låt massan svälla lite under tiden du rör ihop ifraiche, saffran, florsocker och citronskal. Rör ned gelatinröran och blanda väl. Ta ut formen från frysen och häll massan över pepparkaksbottnen. Sätt in i frysen ett par timmar.

Ta ut en stund innan servering och garnera med frukt och bär.

Spara