Den här mjölkfria giraffrullen måste vara sommarens absolut sötaste rulltårta och ett tips är att trolla fram den på ett barnkalas. Jag fyllde kakan med växtbaserad grädde och hallonsylt men ett annat förslag är att fylla den med lite nutella och färska hallon. Den kombinationen tror jag blir mycket, mycket uppskattad.
Ett extra plus är att kakan är enkel att göra och jag tror inte giraffrullen tog mer än max 30 minuter att vispa ihop – inklusive tiden i ugnen – och att rulla ihop. Det tar en stund att få kakan kall men jag hade bråttom och la in den ett par minuter i frysen och då gick det betydligt fortare. Sedan var det bara att lägga på grädde och hallonsylt innan jag rullade ihop den och tog med mig den i handväskan (skulle på kalas).
Knepet med att få kakan vitrandig är att ta en del av smeten och smeta ut mönster på bakplåtspapper. Det var meningen att jag skulle spritsa ut det i ett vackert mönster men någon hade glömt skölja ur och tvätta spritspåsen sedan förra användningen så den luktade inte mumma precis. Det gick i alla fall lika bra att ta lite smet på en sked och forma mönster. Kanske inte lika snyggt – men helt ok. Därefter sattes plåten in ca 4 minuter i ugnen så den vita smeten hinner stelna något. Först därefter så lägger man på resterande smet. Enkelt va?
Ingredienser:
- 3 st ägg, separerade
- knivsudd salt
- 3/4 dl strösocker
- 1tsk bakpulver
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
- ca 1 msk olja att smörja bakplåtspapperet med
- 1 msk kakao
- Fyllning: växtbaserad grädde och hallonsylt
Arbetsbeskrivning:
Dela äggen och börja med att vispa äggvitor och salt så du får en styv massa. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Tillsätt övriga ingredienser (inte kakaon). Blanda ned äggvitorna och rör om försiktigt.
Smörj bakplåtspapper och spritsa ut en del av smeten i ett mönster på papperet. Sätt in i 180 grader i ca 4 minuter.
Blanda i kakaon i resten av smeten och häll smeten över det vita mönstret. Sätt in kakan i 10-12 minuter. Ta ut och låt kallna.
Bred på fyllning och rulla ihop kakan.