En riktig glassklassiker när jag var yngre – sandwichglass som är en glass mellan två kakaokex. Glass och kex i ett. Bättre kan det ju knappast bli. Nu finns det laktosfri sandwich att köpa hos Hemglass men det hjälper ju inte om man är allergisk mot mjölkprotein. Det bästa av allt är dock att det faktiskt går rätt fort att själva baka goda kex och sedan är det bara att lägga din mjölkfria favoritglass emellan. Kexen kan förvaras i frysen och sedan är det bara att plocka fram dem en liten stund innan servering. Det här receptet är en gammal goding och har funnits med sedan Nicklas och Emma var småttingar men vi dammade av det sommaren 2015 och gjorde en ny test. Och det var lika gott nu 🙂

glassandwich

10 st

Ingredienser

  • 60 g mörk choklad (mjölk- och sojaproteinfri)
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1/4 dl tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 1 1/4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • glass (mjölk- och sojaproteinfri)

Arbetsbeskrivning
Smält chokladen antingen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Ställ åt sidan.

Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt i en skål.

Vispa mjölkfritt margarin och strösocker tills det är luftigt. Blanda ned ägg och vaniljsocker. Blanda väl. Rör i den smälta chokladen. Rör ned mjölblandningen.

Fördela degen i två plastpåsar och platta ut den ordentligt. Lägg den kallt i kylskåp i ett par timmar så att den får stelna lite. Degen kan med fördel får vila över natten.

Kavla ut degen till ca 4 mm tjocklek (låt degen ligga i plastpåsen när du kavlar). Klipp upp plastpåsen och lägg över degen på bakpappersbeklädd plåt. Använd en vass kniv och markera ut sandwichbitar. Gör gärna mönster med en gaffel i degen.

Gräddas i 10 minuter i 175 grader.

Lägg glass på hälften av bitarna och lägg på resterande bitar som topp.