När Nicklas var liten så fanns det ingen glass att köpa till honom, förutom isglass, men efter lite experimenterade så fick jag fram en riktigt god glass!

4 portioner

Ingredienser

  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 msk vaniljstång
  • 2 msk strösocker
  • ½ dl strösocker
  • 3 st äggulor
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 gelatinblad
  • 1 st äggvita

Arbetsbeskrivning
Kokosmjölken hälls i en kastrull (ej aluminium). Skåra vaniljstången på längden. Lägg ned den i kastrullen tillsammans med strösockret. Sjud 15 minuter. Ta upp vaniljstången.

Tillsätt ½ dl strösocker. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt äggulorna, en i taget. Sätt grytan på värmen igen. Vispa oavbrutet under sjudning i ca 10 minuter tills blandningen blir tjock och krämig. Ta kastrullen från värmen. Sätt den i kallbad.

Tillsätt mjölkfritt margarin. Vispa med elvisp tills fettet smält och det mesta av ”hettan” försvunnit. Det tar ca 5 minuter.

Gelatinbladet läggs i vatten. Under tiden vispas äggvitan till hårt skum. Krama ur gelatinbladet och smält i en kastrull på svag värme. Tillsätt äggvitan och gelatinbladet i glassen.

Smaksätt efter egen smak. Jag rekommenderar 200 gr hallon som blandats med lite strösocker till lagom sötma. Kyl ned och frys ett par timmar.