Vi grillar när regnet avtar och solen spricker upp. Grillad ytterfilé med honungsglaze och blomkål är en rätt som vi ätit 3-4 gånger under sommaren och ena gången har vi bjudit på en ljuvlig, mjölkfri yoghurtsås till kött och blomkål, andra gången har det blivit bearnisesås (färdigköpt). Den grillade ytterfilén med honungsglaze får en fin smak av både marinad som glaze.

Köttet får marinera minst ett dygn i mix av rapsolja, sojasås, vin och vitlöksklyftor. Jag var rädd för att köttet inte skulle smaka så mycket men den härliga honungsglazen gör att köttet smakar så mycket. Ingen eftersaltning eller övrig kryddning behövs.

Blomkålen har vi kört både på grill som i ugn och det är ett jättegott alternativ istället för potatissallad. Jag försöker äta grönsaker som växer ovan jord och då går potatis bort. Blomkål innehåller C-vitamin och kalium, även ämnet allicin som kan dämpa inflammationer och kontrollerar även åldringsprocessen i kroppen. Jag tror att man med rätt kan kost kan förebygga (en del) ohälsa och eftersom jag själv har svår fibromyalgi så märker jag att jag mår bättre eller sämre beroende på vad jag äter. Jag är ingen supermänniska så visst slinker det ned både pizza som godis men jag försöker äta rätt, så jag mår bra, de flesta måltider. Under våra fyra dagar i Linköping så åt jag hamburgare under tre dagar, men jag valde bort allt som innehöll mjölkprotein och undvek bröd och pommes. Då mår jag bäst.

Äkta hälften har inte varit förtjust i blomkål men nu äter han det med stor njutning. Man kan göra så mycket gott av blomkål och eftersom vi försöker äta mat som är i säsong så passar det bra.

Blomkål, här med yoghurtsås

4 portioner

Ingredienser till grillad fläskytterfilé med citron- och honungsglaze:

  • 800 g fläskytterfilé

Marinad:

  • 1 dl rapsolja
  • 0.5 dl soja
  • 2 dl vitt eller rött vin
  • 2 tunt, skivade vitlöksklyftor

Glaze:

  • 1 citron pressad saft och rivet skal
  • 1 dl honung
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • pepparmix

Gör så här:
Putsa köttet och lägg det i en plastpåse. Blanda marinaden och häll ner i påsen. Förslut påsen och marinera minst 1 timme i kyl – men helst över natten. Vänd påsen några gånger.

Plocka upp köttet från påsen och släng marinaden. Lägg köttet på grillen.

Blanda ingredienserna till en trögflytande glaze.

Pensla på glaze under grillningen, och vänd samtidigt filén så att den blir jämnt grillad. Grilla 15-18 minuter tills köttet är genomstekt, 65-70 grader i innertemperatur. Låt köttet vila 5 minuter innan det skärs upp.

Ingredienser till grillad blomkål:

  • 800 g blomkål
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl rostade, saltade mandlar, hackade

Så här gör du:
Skär blomkålen i skivor, behåll roten så att skivorna håller ihop. Rör ihop olja med de torra kryddorna och pensla på skivorna. Sätt in i ugn (eller lägg på grill), 175 grader i cirka 15-20 minuter tills blomkålen har fin färg och är mjuk. Lägg på ett fat. Strö över rostade, saltade mandlar.

Ingredienser till mjölkfri yoghurtsås:

  • 2 dl vegansk yoghurt 10%
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 0.5 msk oregano
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt

Så här gör du:
Blanda ingredienserna till yoghurtsåsen.