Här är ett recept på en grön lunchmacka som serveras på en salladsbädd. Som fyllning mixade jag ihop potatis, bladpersilja, broccoli, purjolök och kryddor men jag tror du kan fylla brödet med det du har hemma i kylen. Så länge du bara mixar ihop det till en massa. Jag funderar på testa med lite kokt lax och en massa citron.

Själva bröddegen är behaglig att arbeta med och det bästa av allt är att den inte klibbar vid kavling. Inget extra mjöl behövs utan bakbordet är lika rent som när man man började. Brödet bakas av i en stekpanna och tar ca 3 minuter/bröd. Emma tyckte att brödet smakade som falafel och det har ju lite smak åt det hållet, men jag tror det beror på kryddorna jag använde.

gröntibröd03 gröntibröd04 gröntibröd06

2 stora bröd eller fyra mindre

Ingredienser:

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • salt

Fyllning:

  • 2 dl kokt kall potatis
  • ½ dl finhackad purjolök
  • 1 näve finhackad bladpersilja
  • 2½ dl kokt broccoli
  • salt
  • peppar
  • smaksätt även med andra kryddor som paprikapulver, curry, cayenne. Mixa och blanda efter din smak.

Arbetsbeskrivning:
Blanda ihop vetemjöl, vatten och salt. Ta upp degen och knåda den i två minuter. Lägg lite plast över degen och låt den vila i 15 minuter.

Mixa ihop fyllningen till en massa. Smaksätt med kryddor efter eget val.

gröntibröd01

Dela degen i fyra delar (om du vill ha mindre bröd) eller i två bitar. Kavla ut en rundel (som du märker behöver du inget mjöl vid utkavling).

gröntibröd02

Lägg en klick fyllning mitt i brödet och vik in kanterna. När kanterna är invikta så håller du degen i handen och trycker lätt ut en cirkel. Lägg degen på bakbordet och fortsätt kavla lätt.

Häll lite olja i en stekpanna och lägg ned brödet. Vänd efter 1-½ minut och fortsätt grädda på andra sidan.

Vi åt brödet både varmt och kallt och det går utmärkt att värma i mikrovågsugnen men det bör ätas samma dag som det tillagas.

 

 

 

 

 

Spara

Spara