Både bryssel- och grönkål är säsongsmat under december månad och vi har frossat båda sorterna under december månad. Det har varit matiga sallader som tillbehör och vi försöker äta så att sallad/grönt är 2/3 av måltiden och så tillför vi protein av något slag, som kött, kyckling eller fisk.
Vi försöker föra in mer grönt som komplement till julmaten och i år blev det en härligt, krämig sallad med både bryssel- och grönkål. Salladen vinner i smak att göras ett dygn innan servering och se till att skära både bryssel- som grönkål tunt. Massera sedan in lite olja och salt innan övriga ingredienser tillsätts. Salladen är inte bara god utan är en riktig färgklick på vilket bord som helst.
Ingredienser:
- 150 g grönkål
- 200 g brysselkål
- 1 dl valnötter
- 0,5 dl majonnäs
- 1 msk sötstark senap
- 1 citron
- 2 färska fikon
- salt
- peppar
- rapsolja
Så här gör du:
Blanda majonnäs och senap med lite citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar. Skiva brysselkål och grönkål tunt i en skål. Droppa över lite lite rapsolja. Salta och massera kålen. Vänd ned dressingen och rör runt.
Lägg upp på ett fat och toppa med skivat fikon, hackade valnötter och rivet citronskal.
Dum fråga kanske, men ska man inte koka brysselkålen? Ska den vara rå/okokt?
Har aldrig provat äta den så, men det låter ju gott!
Hej, den ska vara rå. Skiva den tunt, så blir det jättegott.