Grönkål är inte bara ett måste på julbordet (för många) utan det är också ett av de nyttigaste livsmedlen som finns, full av vitaminer som stärker kropp och själ. Den är rik på både järn, C- och A-vitamin samt lutein. Jag älskar kål i alla dess former och de kålsorter som jag använder allra mest i min matlagning är vitkål, blomkål, broccoli och pak choi. Älskar kål.

Dock delar inte alltid äkta hälften min hänförelse men han har börjat acceptera att jag stoppar kål i det mesta. Så nu äter han det. Det tog 30 år, men…. skam den som ger sig. Var det någon som sa att jag var envis? Tyckte väl det.

Vi var och helghandlade på Lidl och jag hamnade bland grönsakerna. Oftast börjar min matlagning bland alla grönsaker där jag botaniserar vad som finns. Jag försöker handla säsongssmart, dvs mat i säsong. Att handla mat som är i säsong  gör att man som konsument är klimatsmartare samtidigt som man hittar både nyttigare och godare mat. Något att tänka på när man handlar jordgubbar till nyårsafton.

Jag hittade en stor förpackning grönkål och den åkte ned i varukorgen tillsammans med purjolök, svamp och kött. Det fick bli kvällens mat.

Ingredienser:

  • 1 purjolök
  • 500 g svamp
  • 1 röd paprika
  • olja
  • 700 g fläskytterfilé
  • salt
  • peppar
  • 2 msk tomatpuré
  • vatten
  • 2 msk charlottenlökfond
  • 1 dl växtbaserad grädde
  • Grönkål

Så här gör du:
Ansa purjolök och svamp. Skär i strimlor. Dela paprikan. Bryn i olja ett par minuter. Plocka upp från grytan.

Dela ytterfilen i bitar och bryn i olja. Salta och peppra. När ytterfilén fått fin färg, rör ned tomatpuré och fond

Häll på vatten så det täcker. Låt grytan puttra på svag värme i cirka 2 timmar. Håll koll på grytan. Jag sätter alltid min timer på 30 minuter och sedan kollar jag ifall jag får hälla på mer vatten. Grytan ska inte torrkoka.

Skär grönkålen grovt. Bryn i olja ett par minuter. Salta.

Häll över växtbaserad grädde i köttgrytan och lägg över grönkålen. Ge grytan ett uppkok och servera med ugnsbakade potatisklyftor.