Påskvecka – och det borde ha kommit upp veckans matsedel, men eftersom jag känner att jag är min egen chef ägnar jag mig åt annat. Jag bjuder på påsktårta. Som i och för sig är en tårta som också passar till midsommar. Eller när man nu känner att man är sugen på tårta, så länge den är mjölkfri. Njuuuuut!
Det finns bara ett ord för denna mjölk- och glutenfria hallonmoussetårta. Så gott, så gott, så gott. Och det var i och för sig mer än ett ord men det är så jag känner. Tårtan är så len i smaken, så lättäten att moussen smälter i munnen och smaken av hallon är bedövande ljuvligt. Mmmm! Tårtan passar vid alla tillfällen och jag lovar dig, serverar du den, så kommer ingen att tro att den är både mjölk- och glutenfri. Det är en helt perfekt tårta. Den är inte bara vacker att ställa på bordet utan bara helt underbart, fantastisk.
Tårtan räcker till 10-12 portioner och du förbereder tårtan lämpligen kvällen innan den ska serveras. Det bästa med den här tårtan är att den inte innehåller en miljon olika ingredienser utan bara åtta (minus garneringen). Man behöver inte garnera tårtan, för den är god som den är, men det är aldrig fel att slänga på lite extra bär.
Jag serverade tårtan till en brunch så den plockades ut cirka 45 minuter innan gästerna kom. Efter att ha lossat tårtan från formen (vill tårtan inte släppa från formen, värm en vass kniv i varmvatten, torka av kniven och skär sedan försiktig i kanterna så lossnar den) så garnerade jag tårtan. Den stod framme totalt i cirka 1,5 timme innan servering och det var perfekt tid). Skulle det var sommar och jättevarmt, ja, då får man kanske justera tiden lite. Receptet kommer ursprungligen från Tasteline och jag har bara gjort en liten justering.
10-12 bitar
Ingredienser:
Botten
- 300 gram mandelmassa
- 3 st äggvitor
Fyllning
- 6 st gelatinblad
- 300 gram hallon (frysta är finfint)
- 2 msk hallonlikör (jag använder samma recept till hallonlikör – detta kan dock uteslutas i receptet)
- 4 st äggulor
- 3 dl florsocker
- 6 dl plantbaserad grädde (jag använder sojagrädde)
Garnering
- jordgubbar
- blåbär
- physallius
Så här gör du:
Botten:
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassa grovt på ett rivjärn och rör ner äggvitorna. Rör ihop till en smet. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter. (Använd en form med löstagbar kant). Låt bottnen kallna.
Fyllning:
Blanda hallonen med likör och värm försiktigt.
Vispa äggulor och florsocker. Vispa den plantbaserade grädden till fast konsistens.
Lägg gelatinblad i vatten i cirka 5 minuter. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull ihop med 1 dl av grädden.
Vänd försiktigt samman gelatinet med resten av grädden och blanda sedan med övriga ingredienser med en slickepott.
Bred ut moussen över bottnen i formen. Täck med plastfilm och sätt i frysen i över natten.
Dekorera med bär.
Trackbacks/Pingbacks