Som jag skrev om i ett tidigare inlägg så hade jag med mig en hallontårta när vi hälsade våra utländska ungdomar välkomna till ett blåsigt Skåne. Tanken var att jag skulle ha havregrädde i den men vissa perioder är det stört omöjligt att få tag i det i affären, så jag testade med sojagrädde istället. Ursprungsreceptet kommer från ICA, och jag har bara gjort vissa små förändringar. Jag fick ut 12 bitar.

IMG_6424

hallontårta

Ingredienser:

Botten:

  •     3 ägg
  •     1 dl strösocker
  •     1 dl vetemjöl
  •     2 msk potatismjöl
  •     1⁄2 tsk bakpulver

Chokladfyllning:

  •     140 g mörk mjölkfri choklad
  •     1 dl sojagrädde
  •     3 msk strösocker

Hallonfyllning:

  •     5 gelatinblad
  •     450 g frysta hallon
  •     1 1⁄2 dl strösocker
  •     2 1⁄2 dl sojagrädde

Arbetsbeskrivning:
Botten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker i en bunke över vattenbad tills sockret smält. Ta bort från vattenbadet och vispa ca 5 min tills smeten är tjock och blank. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Häll den i en smord och mjölad liten rund form med löstagbara kanter, ca 18 cm i diameter. Grädda långt ner i ugnen ca 30 min. Låt kallna.

Chokladfyllning: Hacka chokladen. Koka upp sojagrädde och socker. Lägg i chokladen och låt smälta under omrörning. Låt svalna.

Hallonfyllning: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 min. Koka upp hallonen och mixa. Häll tillbaka i kastrullen, tillsätt socker och värm under omrörning. Rör ner gelatinbladen och låt smälta. Låt svalna till ca 37°. Vispa sojagrädden och vänd försiktigt ner den i purén.

Montering: Dela bottnen i två delar. Klä en rund form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter, med plastfolie. Häll i hälften av hallonfyllningen och lägg på en botten. Bred på chokladen och lägg på en botten. Häll på resten av hallonfyllningen.

Täck med plastfolie och låt stå minst 3 tim i kyl, gärna över natten. Garnera ev med hallon.