Åh, låt mig fresta med vad som måste vara årets absolut godaste grillade hamburgare på lamm och nöt. Efter att ha varit en sväng nere vid västa kajen i Malmö så gick vi en sväng på Green Matmarknad som är Skandinaviens ledande matmarknad för ekologisk och hälsosam mat. Så fräscht och fint det var – och jag hittade mycket jag skulle vilja köpa hem men det kostar verkligen att leva ekologiskt. Jösses vilka priser det var på en del saker. Vi köpte i alla fall hem lammfärs och hamburgerbröd och jag vet inte om det berodde på att det var ekologiskt eller om vi var fullständigt uthungrade – men så gott det var. Jättegott! Mums!

Vi är väldigt dåliga på att äta lamm och jag känner mig inte riktigt bekväm med att laga det – även fast jag har gjort det några gånger tidigare. Många liksom mig kanske minns med fasa när far- och morföräldrar serverade lamm och det stank vidrig kofta i hela huset. Har man väl upplevt den doften så är man inte pigg på att äta lamm, men för ett par år sedan tog jag mig i kragen och började äta det igen och det är gott, fantastiskt gott. Många liksom mig kanske säger att man inte tycker om viss mat men i många fall tror jag det bottnar i att man inte vet hur man ska tillaga det.

Så, hur gick vi tillväga? Jo, jag började med att göra en guacamole som breddes på hamburgerbrödet. Därefter la jag på ruccolasallad, hamburgare, tomat, saltgurka och vitlöksdressing. Jag äter min hamburgare med gaffel och kniv så därför skippade jag brödet på toppen 🙂

hamburgarelamm hamburgarelamm02

4 portioner

Ingredienser hamburgare:

  • 250 g lammfärs
  • 250 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 1 riven rödlök
  • salt
  • peppar
  • kryddpeppar

Arbetsbeskrivning:
Blanda alla ingredienser och forma till fyra burgare. Grilla ett par minuter på var sida.

Ingredienser guacamole:

  • 1 avacado
  • salt
  • peppar
  • saft från ½ lime

Arbetsbeskrivning:
Blanda alla ingredienser till en slät massa.