Tänk att det redan är fredag imorgon. Jösses vad dagarna snurrar iväg och det här är en jättesmaskig rätt som vi mumsade i oss förra fredagen. Det går fort att tillaga (laxen klarar ju sig själv i ugnen) och spenaten tar inte många minuter att göra klar. Prova gärna.

2 portioner

Ingredienser:

  • 400 g laxfilé hel
  • 75 g violife creamy life original
  • 1 msk wasabi
  • salt, vitpeppar
  • 250 g färsk spenat
  • 1st vitlöksklyfta
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 dl pekannötter grovhackade
  • 0,5 dl aprikoser hackade torkade
  • salt, vitpeppar
  • 0.5 st citron saften av
  • gräslök lite hackad

Så här gör du:
Lax: Värm ugnen till 200 grader. Lägg laxen i en stor, ugnssäker form med skinnsidan nedåt. Blanda samman den veganska mjukosten och wasabin till en mjuk kräm. Bred krämen på laxen. Krydda med salt och vitpeppar. Ställ in i ugnen och baka laxen i cirka 20 minuter eller till en innertemperatur på 72 grader.

Spenat: Skölj spenaten. Skala och skiva vitlöken tunt. Fräs vitlöken i smöret. Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter. Lägg i aprikoserna och spenaten och stek hastigt. Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaft. Dekorera eventuellt med lite hackad gräslök före servering.