Vi äter helstekt kalkon vart år vid Halloween. Såsen blir fantastiskt god och jag skulle kunna äta bara sås och potatis.
Ingredienser:
- 1 kalkon på ca 4 kg
- 1 citron
- salt
- peppar
- smält mjölkfritt margarin
- buljong
Fyllning:
- 1 purjolök
- 2 syrliga äpplen
- 2 paket bacon
- 3 msk konjak
Börja med att förbereda fyllningen. Fräs hackad bacon, hackade äpplen och skivad purjolök. Blanda i konjak och låt koka upp.
Sätt ugnen på 160 grader. Skölj kalkonen in- och utvändigt, torka av den. Gnid den med 1 citron, både in- och utvändigt. Salta och peppra den inuti och utanpå.
Fyll med äppel- och konjaksfyllning. Lägg kalkonen på ett galler och bind ihop den.
Sätt in i ugn. Ställ in en ugnsfast plåt som du fyller med lite buljong. Pensla kalkonen då och då med smält matfett och buljong. Täck kalkonen efter cirka en timme med folie för att bevara den saftig.
Tag av folien cirka en halvtimme innan kalkonen är klar, för att få en knaprig yta. Kalkonen är klar när innertemperaturen är ca 80 grader. Pröva om kalkonen är klar genom att skära ett snitt i lårvecket. När klar köttsaft rinner ut är kalkonen färdig.
Låt kalkonen vila 30 minuter utanför ugnen. Sila av skyn och red till en god sås.
För såsen följer inga angivna mått utan här är det mängden sky som avgör hur mycket sås det blir.
Ingredienser:
- mjölkfritt margarin
- vetemjöl
- sky från kalkon
- havregrädde
- salt och peppar
Smält mjölkfritt margarin och red av med vetemjöl. Späd med sky tills du får en tjock sås. Späd med havregrädde.
Ju mer sås du gör, desto bättre. Det är såsen som gör hela måltiden.