Helstekt kyckling får det att vattnas i munnen på mig och det är verkligen en rätt som hör min barndom till. Mamma brukade helsteka kyckling på helgen och jag kommer ihåg att jag alltid tyckte att maten tog så lång tid att tillaga, men faktum är att det  går snabbare än vad man tror att laga helstekt kyckling. Och det bästa med rätten är att det alltid brukar räcka till ett par matlådor. En annan favorit är helstekt kalkon med konjakssås *slurp*  som vi brukar äta i slutet av november men det skippade vi i år eftersom vi istället var i Versailles den helgen.

Så, hur gör jag då min helstekta kyckling. Ja, det är inget krångligt utan jag gnider en halv citron både in- och utvändigt. Sedan penslar jag kycklingen med lite mjölkfritt margarin och kryddar rätt rejält med just den krydda som jag då är sugen på – och det kan vara salt, pepparmix, grillkrydda, paprika eller bara örtkryddor och salt. Det är dagsformen som avgör hur jag tillreder kycklingen.

Jag brukar servera potatisklyftor till kycklingen och jag sätter in potatisen i ugnen när kycklingen varit inne i 30 minuter.

helstektkyckling01 helstektkyckling02 helstektkyckling03

Ingredienser:

  • 1 kyckling
  • ca 25 g smält mjölkfritt margarin
  • citron
  • salt
  • peppar

Arbetsbeskrivning:
Dela citronen och gnid den in- och utvändigt på kycklingen. Pensla kycklingen med smält mjölkfritt margarin och krydda.

Ställ in kycklingen i 225°, sänk värmen till 200° efter 30 minuter. Stek kycklingen i ytterligare cirka 35-45 minuter.