Här är äntligen receptet på det vi åt på nyårsafton. Ni vet, när matgästerna suckar av njutning då är det gott. Man blundar, känner smaken i munnen och bara suckar och njuter. Mmmmmm. Ja, jäklar vad gott det blev. Vi fick lite panik när vi insåg att vår spritspåse var borta så det var goodbye till att spritsa potatisen men man tager vad man haver. Två matskedar och ett par fingertoppar. Det blev bra det också. Det var planerat att vi skulle ha fläskfilé men när ytterfilén kostar 39:- kg så var det ett enkelt val.De karamelliserade rotfrukterna, sås och potatisen kan förberedas långt innan. Sätt in i ugnen och värm strax innan servering.
4 portioner
Ingredienser:
- 600 g ytterfilé
- salt
- pepparmix
- 3 morötter
- 1 sötpotatis
- 1 kålrot
- salt
- 3 msk sirap
- 6 potatisar
- 1 äggula
- 1 dl havredryck
- salt
- peppar
- 200 g champinjoner
- mjölkfritt margarin
- salt
- peppar
- 1 msk vetemjöl
- 1 buljongtärning
- schalotenlökfond
- 2 dl creamy cooking
Arbetsbeskrivning:
Salta och peppra ytterfilén. Sätt in en stektermometer och stek tills den är klar. Låt vila i 15 minuter innan du skär i tunna skivor.
Skala rotfrukterna och skär i tunna stavar. Lägg i en ugnsform, salta och ringla över sirap. Sätt in i ugn 175 grader och baka av i ca 40 minuter. Rör om ett par gånger under tiden.
Skala potatisen och koka den klar. Mosa och blanda i äggula och havredryck. Salta och peppra. Spritsa ut på plåt. Sätt in strax innan servering så det får fin färg.
Skiva svampen och skär den i skivor. Bryn den i mjölkfritt margarin och rör ned vetemjöl Späd med creamy cooking och smaka av med salt, peppar och schalottenlökfond och buljongtärning.