Min mans arbetsplats bjöd på julfest, så i lördags eftermiddag begav vi oss mot Fogdarp (i Höörs kommun) och Elisefarm. Hit har vi kört förbi så många gånger, men det har aldrig blivit så att vi stannat till.
Jag tror det beror på att jag alltid trott att det bara varit en golfklubb och jag har inget som helst tålamod att stå och putta på bollar. Golfare i sig själv är ett eget släkte (min egen personliga åsikt och behöver såldes inte överensstämma med någons annans…) och jag kommer ihåg när före detta kolleger började prata golf – jag fattade nada. Däremot så spelar äkta hälften och sonen gärna golf, men jag har inget eget intresse av att putta på en boll. Ut och gå på banan, ja gärna, men stå och slå med en golfklubba, nej tack. Och där ramlade jag in på ett villospår, men innan jag avslutar det kan jag berätta att Elisefarm GC har blivit sedd till en av världens nästa nya banor av Golfer Magazine. Det är inte dåligt det.
Elisefarm är en engelskinspirerad herrgård med anor från 1700-talet som har förvandlats till en högklassig anläggning med hotell, restaurang, konferens, golf och spa. Restaurangen är med i Skånska matupplevelser, ett nätverk av krogar som lyfter det bästa ur det skånska köket med menyer som följer säsongens utbud. Och jag kan förstå varför de hamnat i boken – jösses så gott allting var. I den västra flygeln kan man njuta i spaavdelningen med exklusiv jacuzzi klädd i svart skiffer, rymlig bastu, keramikbeklädda fotbad, behandlingsrum och på utsidan väntar ytterligare en jacuzzi, bastu samt en utomhuspool med glastak. Den här gången testade vi dock inte spaavdelningen utan vi njöt bara av god mat och sköna sängar.
Nåväl, när vi fick inbjudan bestämde vi oss för att göra en liten lyxweekend av helgen så vi checkade in i ett helt bedårande rum, som låg i en byggnad som kort och gott hette Stallet.
Stallet är en riktig, skånsk gråstenslänga som tidigare varit tjänstebostad. Huset är inrett i två plan, nedre våningen har fyra stora dubbelrum med välvda stallfönster som är nygjorda i teak. På övre våningen finns det sju dubbelrum och beroende på årstid så ser man Ringsjön och golfbanan från i stort sett alla rum. Det var ett stort, lyxigt rum och riktigt mysigt.
Jag hade på mig en jättesöt blå spetsklänning och jag vet inte om jag ska dra historien hur den klänningen blev köpt, men att gå och handla med dottern har onekligen sin charm och det gäller att vara tjockhudad. De första klänningarna som bars fram av dottern var inte bra, milt sagt, och när jag frågade om hon verkligen tyckte de var snygga (för det tyckte inte jag att de var) så fick jag till svar att näää, det är de inte men de passar en i din ålder…. hahaha! De klänningarna köptes inte.
Vi började med glöggmingel och jobbprat i Annexet och efter två timmar var det dags för julmiddag i herrgården. Och vilket julbord. Det var inget överflöd utan alldeles lagom och all mat var lagad med kärlek. Eftersom både jag och äkta hälften äter specialmat blev vi guidade av gårdens kock som hade stenkoll på vad maten innehöll. Det fanns ett stort utbud mjölkfri mat – och glutenfri för äkta hälften. Revbenspjällen fick det att vattnas i munnen på mig och formligen smälte i munnen. Gud så goda de var. Eftersom vi var ett rätt litet sällskap så kunde vi sitta tillsammans och det var många glada skratt.
Atmosfären på Elisefarm är helt underbar och jag älskade alla juldekorationer. Servicen var helt otrolig och vi fick en fantastisk kväll tillsammans. Hit kommer vi att åka igen, inte minst för att njuta av den fantastiskt tillagade maten, atmosfären och den höga servicenivån.