Idag bjuder jag på en riktigt somrig kanelbullekaka, som inte tar så lång tid att svänga ihop om man får ett telefonsamtal att oväntade sommargäster är på ingång. Max tio minuter att röra ihop och sedan cirka 35 minuter i ugnen innan man slutligen häller på lite glasyr över kakan. Kakan är absolut godast varm eller ljummen och den smakar så mycket kanelbullar. Mums.

I går begav vi oss ut på slingriga, krokiga sommarvägar och hamnade slutligen vid Stockamöllan. Vilken fantastisk miljö och ån kantas av kvarnstenar till minne av den tid som en gång var. Det finns så många fantastiska platser runt om i Skåne och jag ser fram emot att åka runt till många av dom under min semester. En vecka kvar, sedan så…. Hägrar plaskade i vattnet men de var alldeles för snabba för min kamera så där blir ingen bild. Vi hamnade slutligen vid Stenbocksstenen som är ett minnesmärke från när danskarna invaderade Skåne. 1710 var Magnus Stenbocks arme var på väg att driva danskarna mot Helsingborg och man kan nästan höra historiens vingslag och tänka på armén som passerade här en kall vinterdag för mer än 300 år sedan.

Men då är vi tillbaka till kanelbullekakan. Jag använde en liten gratängform och la ner bakplåtspapper i formen. Du får ut ca 20 bitar beroende på hur stora bitar du skär.

Ingredienser:

  • 150 g smält mjölkfritt margarin
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpuvlver
  • ½ krm salt
  • 1 dl sojadryck
  • 5 dl vetemjöl

Kanelfyllning:

  • 50 g smält mjölkfritt margarin
  • 2 dl brun farin
  • 1-2 msk kanel

Så här gör du:
Vispa mjölkfritt margarin och strösocker ett par minuter. Rör ned ägg och fortsätt vispa. Blanda ned övriga ingredienser och häll sedan smeten i en form.

Smält mjölkfritt margarin och blanda med brun farin och kanel. Häll kanelblandningen över kakan och peta runt hål så att fyllningen hälls ned i smeten.

Sätt in i 175 grader i cirka 35 minuter.

Ta ut kakan, låt den svalna lite och häll sedan på lite glasyr (florsocker utrört i vatten).