Kardemummabullar är något av det bästa som finns. Doften som sprider sig i köket när de bakas är magisk. Kardemumma är en fantastisk krydda som gör hela skillnaden i bullarna. Den har en balanserad smak med lite sötma, en hint av citrus och en varm kryddighet som passar perfekt ihop med mjölkfritt margarin, socker och en mjuk deg.

Kardemumma kommer ursprungligen från Indien och har använts där i tusentals år både i matlagning och som medicinalväxt. Den kom till Norden på 1500-talet och var då en riktig lyxvara. I dag är den lätt att få tag på, men den känns fortfarande speciell. Kanske för att smaken och doften är så unika?

När du bakar bullar är det värt att använda hela kardemummakärnor och mortla dem själv. Det ger en djupare och friskare smak än färdigmalen kardemumma. Och om du är som jag så är en av höjdpunkterna när doften sprider sig i köket – den där förväntan som byggs upp innan bullarna ens är klara.

Att baka kardemummabullar är mer än att bara göra fika. Det är en stund av lugn och glädje, där både processen och resultatet känns som en belöning. Och att bjuda någon på en nybakad bulle med lite pärlsocker på toppen – det är kärlek i form av fika. Du får ut ca 25-30 bullar av den här degen.

Ingredienser:

  • 5 dl växtbaserad mjölk (jag använde sojamjölk)
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 13 dl vetemjöl
  • 150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt

Fyllning

  • 200 g mjölkfritt margarin rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor, mortlade

Topping

  • 1 ägg
  • 1/2 dl vit sirap
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk malen kardemumma

Så här gör du:
Värm sojamjölken lite grand, låt det inte blir varmare än 37°. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite av sojamjölken. Tillsätt resten av sojamjölkensocker, salt, kardemumma och mjöl.

Spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i mjölkfritt margarin och arbeta degen ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Låt jäsa under bakduk ca 1 tim.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Kavla ut degen till två rektanglar, ca 60*30 cm. Bred på fyllningen.

Vik rektanglarna en gång på längden och skär ut 20 degremsor, ca 3 cm breda, ur varje rektangel. Tvinna ihop dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 20-30 min. Sätt ugnen på 225°.

Vispa lätt upp ägget. Pensla bullarna och grädda mitt i ugnen 7-8 min.

Värm sirapen och pensla bullarna när de kommer ut ur ugnen. Blanda socker och kardemumma och strö direkt över bullarna.