I går blev det kasslerlasagne. Jag hade köpt en kassler som visade sig vara rätt trist i smaken så jag fick pimpa till den med rätt mycket ajvar. Jag hittade också en zucchini som behövde användas och med de ingredienserna som bas blev det en lasagne. Riktigt smarrigt blev det. Vill du så kan du lägga på ett par skivor mjölkfri ost på toppen men det går lika bra utan. Ifraichen på toppen gör att det känns lite kladdigt – som ost.

Säger du zucchini eller squash? Jag säger nog mest zucchini och varje gång jag säger zucchini så får jag en bild i huvudet då vår amerikanska utbytesstudent damp ned hos oss i Härnösand och trollade fram en god kaka – Zucchini bread – ur resväskan. Zucchini var ingen förekommande grönsak (eller frukt som det faktiskt är) hos oss på 80-talet men efter den dagen så hamnade zucchini på vårt bord. Och det slår mig nu att jag någonstans har ett gammalt recept på Zucchini Bread. Jag ska leta rätt på det och se om det smakar likadant som jag minns det. Förhoppningsvis så sviker inte minnet…

kasslerlasagne kasslerzucchini

Vår älskade Ella damp också ned igår kväll och det är svårt att ta in att det är ett och halvt år sedan som Ella och Natalie åkte tillbaka hem till Australien. Ella och hennes vänner är på en hektisk resa runt Europa men Ella kommer att stanna hos oss en vecka så vi får passa på och njuta av de här dagarna tillsammans . Att utbytesstudenter kommer tillbaka och vill bo hos en är ett litet bevis på att något gjorde man rätt i alla fall. Vi har fortfarande kontakt med alla våra ungdomar (en i Tyskland, en i Kanada och fyra i Australien) och vi hoppas vi kan resa till Australien en dag – men det är ju så långt borta så jag fasar för flygningen. Och i början av augusti kommer Emmas kompis från USA för att bo hos oss – de träffades när de båda var utbytesstudenter i Japan. Kul!

Vi väntar på Kastrup

åsamichaelåsaobosse emma

Vår fina Ella

ella

4 portioner

Ingredienser:

  • 12 lasagneplattor
  • 1 stor zucchini
  • 400 g kassler
  • 1 lök
  • olja
  • ett par matskedar ajvar till kassler (bestäm själv styrka)
  • 3 burkar oatly ifraiche
  • ett par matskedar ajvar till ifraiche (bestäm själv styrka)

Arbetsbeskrivning:
Skär zucchinin i slantar och lägg ut skivorna på en skärbräda. Salta och låt skivorna ligga och dra en stund så att vattnet dras ur zucchinin. Torka sedan av skivorna.

zucchini

Strimla kassler och lök och bryn ett par minuter i olja så att det får fin färg. Smaka av med salt och peppar. Rör ned ett par matskedar ajvar och ställ sedan åt sidan.

Blanda 3 burkar oatly ifraiche med ajvar och bred sedan ut ett tunt lager i en ugnsform. Lägg på hälften av kasslerblandningen och lägg på hälften av zucchinin. Bred ut lite ifraichesås. Fortsätt varva och avsluta med ett lager plattor och sås.

Sätt in lasagnen i ugnen på 175-200 grader i 20 minuter.

 

 

 

 

Spara