Enligt en undersökning tycker 72% att köket är den absolut viktigaste platsen i ett hem och jag kan bara hålla med. Vi renoverade vårt kök 2012 och innan dess var vårt kök varken vackert eller funktionsdugligt. Och det gav noll inspiration till att laga mat i.

När vi flyttade in så var luckorna bruna och kylskåp och kakel gick i gult. Mattan hade gulbruna blommor. Det var inte snyggt… För att lätta upp det murriga bruna så målade vi luckorna gröna samtidigt som vi målade väggarna gula och satte upp en gul bård med röda jordgubbar. Ja, jösses – jag vet inte vad vi tänkte på, men det var sent 90-tal.

kok05

Åren gick och till slut så vänjer man ju sig vid hur det ser ut. Runt 2010 bestämde vi oss för att försöka ta tag i det igen och vi tillbringade ett par år med att titta på olika lösningar men fann inget som var plånboksvänligt.

En period tittade vi bara på lösningen att byta ut luckorna men det fanns inget som gjorde att det klickade. Jag vet inte hur många köksföretag vi besökte men det rann ofta ut i sanden eftersom det inte gav den inspiration vi var ute efter.

En lördag när vi var inne i Malmö sprang vi förbi et köksföretag och vi gick in för att få lite inspiration. Då klickade det äntligen till. Ett nytt kök ritades upp och jag fick den efterlängde ugnen i midjehöjd. Vi tog bort en massa skåp och vi anpassade allt så det blev ett funktionellt och snyggt kök där man vill tillbringa sin tid.

Vi bestämde oss för att betala för monteringen för under den perioden arbetade vi rätt intensivt och det fanns ingen möjlighet för oss att få tiden att räcka till. Det var värt vart enda krona. Det enda vi behövde göra var att riva ur allt gammalt och sedan skulle de montera in det nya. Vi rev ur det gamla och satte in nytt golv samtidigt som vi förberett för el.

kok04

Köket monteras dagarna innan jul och julen 2012 stod ett nytt kök färdigt, ett kök som vi verkligen trivs i och där vi vistas ofta och gärna.

kok01

kok03kok02
Tapeten till fondväggen är en annan historia. Jag är inte rädd för färg utan ville ha en grön eller orange fondvägg men min man är mer diskret. Vi kunde inte enas om någon tapet så det slutade med att vi tog den mest skrikiga och det är inget vi ångrar – den gör sig bra idag.

2016 är vårt kök fortfarande familjens hjärta och det enda som är utbytt är köksmöblemang samt kyl och frys. Vi fick två riktiga måndagsexemplar men de byttes ut mot två fungerande, även de svarta.