Januari månad brukar vara en sparsam månad och kokt kyckling är en rätt som inte kostar många kronor. Kokt fågel låter kanske inte som en höjdare men jag lovar att det är riktigt gott även fast bilden ser lite blek ut. Lite svart ris hade piffat till sinnet för ögat också – som ni vet så äter man ju med ögonen också 🙂

När jag var yngre så var kokt höns med curry- eller citronsås en riktig favoriträtt men jag har inte ätit det på flera år och jag tror det beror på att det inte går att hitta höns i frysdisken längre. Och att jag inte lyckats se utanför boxen – man kan ju koka kyckling istället.

Det är konstigt att vissa rätter bara faller i glömska men sedan kan en diskussion vid lunchbordet göra att bitarna plockas upp igen. När jag var och handlade i lördags så var det specialpris på färsk hel kyckling så jag passade på att fylla frysen. Flera måltider runt 20 kr tackar man ju inte nej till. Det höll dock på att bli lite katastrof vid tillagningen för någon hade använt upp alla curry men äkta hälften räddade maten genom att slänga sig i bilen och handla hem. Och du måste också se utanför boxen vad gäller tillagning av såsen för jag har inga exakta angivelser. Utan det är bara att slänga sig ut och laga på egen hand…

koktkyckling

Ingredienser:

  • 1 hel kyckling
  • vatten
  • 1 msk salt
  • 1 lagerblad
  • 3 scharlottenlökar
  • 10 vitpepparkorn (har du inte detta så daska i lite peppar i vattnet)
  • 2 morötter (jag brydde mig inte om att skala – utan bara rengjorde dem och la i dem i vattnet)
  • 2 kycklingbuljongtärningar

Såsen

  • Mjölkfritt margarin
  • 1 skalat, skivat äpple
  • curry
  • spad från kycklingen
  • i burk oatly ifraiche
  • socker
  • salt och peppar

Arbetsbeskrivning:
Lägg kycklingen i en gryta och häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma av.

Sänk värmen och lägg i salt, lagerblad, scharlottenlökar, vitpeppar, morötter och buljong. Lägg på lock och koka i ca 40 minuter.

Ta upp kycklingen från spadet (släng inte detta)  och dela i mindre bitar. Lägg i en skål.

Koka upp spadet igen och låt koka i ca 15 minuter. Tanken är att spadet ska reduceras.

Lägg en klick mjölkfritt margarin i en gryta. Lägg i skivat äpple och stek ett par minuter. Rör ned ett par matskedar curry och fortsätt röra. Rör ned 1-2 msk vetemjöl och späd sedan med kycklingspadet så du får en tjock sås.  Rör ned en burk oatly ifraiche. Ta en liten nypa socker och rör ned i såsen. Smaka av med salt och peppar. Tycker du att såsen smakar för lite, så tillsätter du lite mer curry. Blanda såsen med kycklingen och servera med kokt ris.