Mina kolleger har pratat om en himmelsk kolapaj som de hittat hos Jennys matblogg men eftersom receptet innehåller karamelliserad mjölk så är det inget jag har tittat vidare på, tills nu. Janinja berättade dock att det i Brasilien finns både kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk gjord av soja så nu önskar jag att vi kunde få tag i det i Sverige också. Eller vet någon om det går? Jag testade i alla fall att göra karamelliserad mjölk – eller rättare sagt, kolasås gjort på kokosmjölk och det gick rätt bra. Jag lyckades skära såsen och fick då röra i en äggula men gör du inte som jag gjorde så ska det gå bra. Annars räddar äggulan kolasåsen. Jag halverade chokladmängen från originalreceptet men vill du ha en tjockare kolapaj så dubblerar du choklad- och nötreceptet.

kolapaj01 kolapaj02 kolapaj03 kolapaj04

Mitt recept är inspirerat av Jennys Chokladpaj med len kola.

Ingredienser:

  • 1/2 pkt digestivekex eller andra mjölkfria kex
  • 50  gram smält mjölkfritt margarin
  • 2 ½ dl kokosmjölk
  • 3 msk honung
  • 200 gram mjölkfri choklad
  • 2 dl hackade nötter
  • ½ dl oatly imat
  • flingsalt

Arbetsbeskrivning:
Lägg kexen i en plastpåse och banka med en kavel så att du får en smulig massa. Blanda med smält mjölkfritt margarin och och tryck ut smulorna i en bakform. Ställ in i frysen under tiden du gör kolasåsen.

Blanda kokosmjölk med honung i en gryta och sätt på plåten. Koka blandningen (rör emellanåt) så att du får en tjock, len kolasås. Det kommer att ta sin lilla stund så är du stressad – så gör kolasåsen en dag när du har tid. Det tog drygt 40 minuter att få en tjock kolasås och du kommer att märka att det börjar gå mot kolasås när kokosmjölken ändrar färg. Vispa med en visp så tjocknar såsen till. Och gör nu inte som jag. När smeten var tjock så satte jag grytan återigen på den varma platta eftersom jag också höll på med brända jordnötter. Då skar sig såsen och det kvittade hur mycket jag än vispade. Det enda som fick såsen tillbaka i samma tjocklek var en äggula. Så räddning finns – om du överkokar såsen.  Ta ut pajformen från frysen och häll över kolasåsen.

kolapaj05 kolapaj06

Värm imat i en gryta och bryt ned choklad så att den smälter. Rör ned hackade nötter. Häll chokladen på kolasåsen och strö över flingsalt. Sätt in kolapajen i frysen och efter ett par timmar är det dags att njuta av en god bit. Om du kan vänta så länge.

Spara

Spara