Hej. Det var ett par veckor sedan jag ägnade mig åt bloggen men ibland måste andra saker få ta sin tid. Jag ägnar en stor del av min lediga tid till min webshop och det är glädjande att så många hittar dit. Vi har fått hem många roliga produkter och veckan har ägnats åt fotografering och att skriva content. Jag har inte svårt att fylla timmarna efter ordinarie jobb men det är ett kärt extraarbete.
Utöver det så gick min älskade svärmor, barnens farmor, äkta hälftens mor, gick bort för drygt en månad sedan (inte Corona utan en naturlig död vid 93 års ålder) och idag så sa vi farväl vid en mycket ljus begravning. Jordfästningen hölls av en fantastisk präst som verkligen förmedlade det vi ville ha sagt.
Därefter blev det en liten sammankomst hos oss – med avstånd – där vi grillade och sedan avslutade med en syndigt god kolatårta. Jag har fastat hela veckan och det var väl inte helt ultimat att avsluta fastan med både grillat OCH kolatårta, men jösses vad gott det var. Originalreceptet på tårtan kommer från tidningen Allers.
Jag delade min tårtbotten i två halvor, bredde ut hälften av kolasåsen på den ena halvan, la på den andra tårtbotten och sedan resten av kolasåsen. Det blev helt perfekt.
ca 20 bitar
Ingredienser:
- 225 g mjölkfritt margarin
- 4 ägg
- 3 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- ¾ dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 150 g finhackad mörk mjölkfri choklad
- 1½ dl sojadryck
Vaniljkolakräm
- 2 dl växtbaserad grädde
- 1½ dl strösocker
- ¾ dl ljus sirap
- 1½ tsk kakao
- 1 vaniljstång
- 25 g mjukt mjölkfritt margarin
Garnering
- ca 1½ dl växtbaserad vispgrädde
- 100–150 g hallon
- ca 100 g blåbär
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält mjölkfritt margarin och ta från värmen. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna, även chokladen, och rör ner dem i smeten växelvis med växtbaserad mjölk och mjölkfritt margarin.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 25×35 cm, klädd med bakpapper.
Grädda i mitten av ugnen 15–20 min. Låt svalna.
Vaniljkolakräm: Blanda växtbaserad grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner stång plus frön i kastrullen. Låt koka tills det bildas ”gångar” när man drar med sleven, 30–40 min. Ta kastrullen från värmen, lyft upp vaniljstången och rör i mjölkfritt margarin. Låt krämen svalna av lite innan den breds över kakan. Låt stelna.
Garnering: Vispa växtbaserad grädde. Spritsa den som små toppar på tårtan och lägg på bären.
Trackbacks/Pingbacks