Jag fortsätter att skörda körsbär och nu verkar det som om jag inte har mycket kvar på trädet – jippi. Det räckte alla fall till två burkar körsbärssylt och du får ha tålamod med mig när jag guidar dig igenom det här receptet.

Det är egentligen inte ett recept utan mer en förklaring hur jag gör eftersom jag inte har exakta måttangivelser – men jag tror det klarnar när du läst min beskrivning. Jag har fått det här receptet förklarat för mig av en bekant som sett det på nätet – men jag har inte hittat var det kan komma ifrån – så vet någon var det ursprungligen kommer ifrån så hojta till så jag kan länka tillbaka till ursprungskällan.

Det du behöver är körsbär och jag tog de kvarvarande körsbären och plockade bort alla kärnor. Jag har ingen aning om hur mycket utan det var en bunke. Körsbären lades sedan över i en gryta och jag tog en STOR citron och blandade ner citronsaft och citronskal bland körsbären. På med värmen och sedan fick bären stå och puttra i gott väl 20 minuter. Jag rörde någon gång emellanåt.

körsbärssylt03 körsbärssylt04

När körsbären kokat så att de är mjuka – i mitt fall tog det 20 minuter – så mäter du upp vilken mängd bär och saft du har. Allt det du har i grytan ska mätas upp.

Jag fick 5 dl körsbär och saft. Allt hälldes tillbaka i grytan igen och jag tillsatte 4 dl strösocker- (Hade du haft 6 dl körsbär och saft, skulle du tillsätta 5 dl strösocker osv osv. Strösockermängden ska vara en dl mindre än körsbärssatsen). Ett tips: Om du tycker det är mycket socker så minska mängden.

På med grytan på värmen igen och samtidigt sätter du in ett tomt fat i frysen. Låt körsbären fortsätta att koka men se till att du rör emellanåt. När du tycker dig ana att det börjar tjockna till så plockar du ut fatet från frysen, häller på en tesked sylt på fatet och sedan in med fatet igen i frysen – knappt en minut. Ta ut fatet och kör med ett finger i sylten. Om sylten ”skrynklar till sig” så är den klar och grytan ska genast tas av från plattan.

Nästa steg är helt valfritt men jag tillsatte 1-2 msk konjak i sylten och sedan hällde jag upp den i glasburkar.

körsbärssylt02 körsbärssylt01

Spara