Igår var det stormbyar i Skåne och det har inte varit lätt att hålla sig torr om man vågat sig utomhus. Regnet har vräkt ned i princip hela veckan och det känns verkligen som om hösten är här nu. Jag äger inga regnkläder och funderar skarpt på att skaffa det. Paraply är bara att fetglömma när det regnar vågrätt. Hittade en snygg regnkappa i somras och det var ju synd att jag inte inhandlade den då, för jag har inte hittat någon regnkappa som jag gillar, sedan dess. Trots allt regn och rusk så fick jag en oväntad lunchdate och det värmde.

Foto: pexels.com

Min man och jag går om varandra den här veckan och träffas egentligen först fredag kväll. Han jobbar skift och man kan ju tycka att jag borde ha vant mig eftersom han tidigare år jobbat utomlands måndag till fredag. Men sedan han blev arbetslös så vande jag om mig, så det känns bara konstigt att ha så mycket egentid som jag nu har på kvällarna. Men nu kom jag av mig, Jo, äkta hälften dök upp på jobbet vid tolv och tog med mig till Staffanstorp Gästis för en god lunch. Jag älskar det stället.

Maten är så god och verkligen prisvärd. De serverade panerad schnitzel med någon slags kräm och de trollade fram en mjölkfri variant till mig. Så jäkla gott. Och fantastiskt skönt att kunna sitta ned med mannen och prata om allt som sker runt omkring.  Portionerna som serveras är rejäla och jag orkade inte äta upp allt. Eller rättare sagt, jag försökte besinna mig från att vräka i mig all den goda maten.

Jag försöker tänka om och niu är mitt mål att dra ned på godis. Jag har en stor last och det är att jag äter alldeles för mycket godis. Jag har ökat upp min grötfrukost och försöker lägga in ett mellanmål vid halv tio. Därefter är det lunch och då blir det lagad mat. Sedan kommer eftermiddagen och då borde jag få in ett mellanmål igen men jag är så dålig på det. Ska försöka bruka allvar nu ett par veckor. Det gäller att få hjärnan att tänka om.

I dag bjuder jag på helstekt kotlettrad och det lutar ju lite år jul när man ser bilden…. Både apelsinen och äpplet ger god smak åt rätten och jag serverade den till ugnsbakade grönsaker. Dagen därpå gjorde jag en härlig pyttipanna av det som var kvar. Det blir så mycket gott av rester.

Och av resterna blev det en härlig pytt i panna. Serveras med ett stekt ägg.

4-6 portioner

Ingredienser:

  • 1 kotlettrad 800 g
  • salt
  • peppar
  • olja
  • 4-5 msk honung
  • 1 skivad apelsin
  • Oatly Ifraiche (en liten burk)
  • 1 grönt äpple
  • 2 msk skånsk senap

Så här gör du:
Salta och peppra köttet. Hetta upp olja och bryn det runt om. Stick in köttermometer.

Lägg köttet i form. Ringla över honung och lägg på apelsinskivor. Sätt in tills köttet når ca 75 grader innertemperatur. Ta ut och sätt i folie i tio minuter innan du skär upp.

Skiva äpple. Blanda med senap och fraiche. Servera köttet med äppelsås och ugnsbakade rotsaker.

Spara

Spara

Spara