Visst är det toppen att köttbullen har en egen dag? Jag älskar köttbullar så det känns som en självklarhet att denna goda maträtt får en egen dag. Förra året hade vi besök av amerikanska Tobin som bara ätit IKEAs köttbullar och hon var inte alls imponerad av denna ädla rätt. Efter att ha serverat henne riktiga köttbullar så ändrade hon snabbt åsikt.

Riktigt varifrån köttbullen ursprungligen kommer ifrån vet man inte, men redan under medeltiden bjöds köttbullar vid engelska hovet och dåtidens kokböcker från Bagdad innehöll smaksatta köttbullsrecept. Här i Sverige introducerades köttbullen på 1700-talet tillsammans med kaffe- och kåldolmar. I början åt man köttbullen som ett tilltugg till dryck och det sågs som en överklassrätt. På 1700- och 1800-talet var dock frikadeller vanligare än köttbullar (jag tycker inte om frikadeller).

Vad serverar du till dina köttbullar? Potatis? Potatismos? Pasta? Pommes frites? Jag vill gärna äta mina köttbullar tillsammans med potatismos, rosépepparsås, ättiksgurka och lingonsylt. En måltid som gör mig glad.

När barnen var små och middagen skulle stå snabbt på bordet så fuskade jag med färdiga köttbullar och jag undrar idag vad jag tänkte på då. Färdiga köttbullar kan inte jämföras med de köttbullar man själv tillagar men å andra sidan så har nöden ingen lag när ungarna är hungriga.

Jag använder gärna fläskfärs i mina köttbullar men min mormor gjorda köttbullar av älgfärs och massor av kryddpeppar. Små runda köttbullar stekta till perfektion. Mmmmmm, det var så gott.

Så, redo att göra köttbullar? Här följer ett par recept, både vanliga och ovanliga köttbullar.

Ajvarköttbullar med råstekt potatis
Chiliköttbullar med kryddiga svarta bönor
Kryddiga kycklingbullar med kall citronsås
Kycklingköttbullar
Köttbullar
Potatis- och quinoabullar med citronyoghurt 
Tonfiskbollar med sesamfrön
Vegetariska köttbullar

Kycklingköttbullar