Min köttfärsgratäng med bacon och tomat är vansinnigt god och ännu en favorit som passar att förbereda och lägga i matlådor. Och vill du inte servera rätten som gratäng, skippa äggstanning och servera färsen till pasta, blomkålsris eller till en god sallad. Jag brukar smyga ned grönsaker i mat och jag kommer aldrig att glömma när sonen, som då var tonåring, gav mig en mörk blick vid matbordet och sa: tror du att maten blir godare bara för att du smyger ned gräs. I dag äter han all gräs som jag serverar och detsamma gör äkta hälften som inte heller var så förtjust i det tidigare.4 portioner

4 portioner

Ingredienser:

  • 140 g bacon, tärnad
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • 1 rödlök, skivad
  • 450 g blandfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tomater, tärnade
  • 100 g spenat
  • salt
  • peppar
  • 1 msk oxfond
  • 50 g riven växtbaserad ost
  • 2 ägg
  • 2,5 dl växtbaserad grädde

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Bryn bacontärningar, vitlök och rödlök på medelhög värme. Lägg i köttfärsen och höj värmen något. Bryn vidare under omrörning tills färsen är genomstekt.

Tillsätt tärnad tomat, kryddor, tomatpuré, spenat och oxfond. Stek ytterligare ett par minuter. Häll i en ugnsfast form.

Vispa ägg, växtbaserad grädde och växtbaserad ost i en skål. Salta och peppra efter smak. Häll äggstanningen över färsen.

Sätt in i ugnen 20–25 minuter eller tills rätten fått fin färg.

Servera med grönsallad.