Vi fick upp granen i början av veckan så nu börjar det snart kännas som jul. Jag lyckades hitta mina julkulor som jag fått av våra australienska utbytesstudenter och de var inte alls där jag trodde jag lagt dem – men jag hittade dem – till slut. De är så fina och påminner så mycket om den tid vi hade tillsammans. Vi är så tacksamma över att vi har förmånen att vara värdfamilj åt alla våra utbytesstudenter och det har verkligen berikat våra liv. Vi lär oss lika mycket som de lär av oss.
Till middag blev det en kryddig köttfärsgulasch. Jag älskar att laga grytor för det är perfekt när man är många vid matbordet. Ibland låter ordet gryta som om det är matlagning som tar lång tid men den här rätten går lika fort som att röra ihop lite köttfärssås. Men den är så mycket smakrikare och får så god smak av ajvar och paprikan. Mums.
Ingredienser:
- 4 portioner ris
- 1 röd lök
- 1 msk olja
- 1 vitlöksklyfta
- 125 g skivad svamp
- 4 msk tomatpuré
- 500 g köttfärs
- 1 köttbuljongtärning
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk ajvar
- salt och peppar
- spiskummin
- 2 paprikor
- ½ burk oatly ifraiche (lilla burken)
- 1 kruka persilja
Arbetsbeskrivning:
Hacka lök, svamp och vitlök. Stek i mjölkfritt margarin. Tillsätt tomatpurén och köttfärsen. Bryn så att allt får fin färg. Tillsätt kryddor, tomatkross och buljongtärning. Småputtra i ca 15 minuter. Lägg i skivad paprika och rör ned ifraiche och 2 msk ajvar. Låt grytan småputtra i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av och se om du behöver mer kryddor. Strax innan servering lägger du på hackad persilja.