Åh, det här blev så gott. Så gott att jag glömde att fotografera hela rätten upplagd på tallrik. Till köttfärslimpan serverade jag ett jättegott potatismos på mandelpotatis och jag kryddade moset med pantofflesalt. Slörp. Jag gjorde ingen sås utan ringlade över lite barbecuesås och det blev så smarrigt. Bacon sätter fin smak i köttfärslimpa och det bästa med just köttfärslimpa är att man kan variera det efter tycke och smak.

Mandelpotatis är den absolut godaste potatis jag vet och något som vi alltid åt när vi hälsade på min mormor och morfar i Radnejaur, uppe i norr. De ägde ett litet jordbruk med kor, ägde ingen bil och all transport skedde med häst och vagn (och nej, vi talar inte 1800-talet nu – så gammal är jag inte hahaha). Vilka fantastiska somrar och vintrar vi hade hos dom och jag saknar dom så mycket.

Det är en svunnen tid och jag önskar att mina barn hade fått uppleva livet på landet som jag gjorde. Jag tillbringade nästan alla mina somrar hos dom och det var en helt fantastisk miljö att få bo på. Det är väl en av anledningarna till att jag älskar skog och mark. Cityliv i all ära men får jag välja så är det lugnet jag söker. På bilden är det jag i röd jacka och snygg blå mössa och det är älskade Brunte som drar vagnen.

4 portioner

Ingredienser:

  • 800 gram köttfärs (valfri sort)
  • 1 dl sojamjölk
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 chilifrukt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 förpackning bacon
  • 2 paprikor
  • 1 rödlök
  • olja
  • cirka 1 dl tomatjuice
  • salt
  • peppar

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°C.
Smula ner buljongen i sojamjölken och blanda i ströbröd. Hacka vitlök och chili. Skiva bacon. Stek allt hastigt. Blanda ihop med färs och resten av ingredienserna. Smaksätt med salt och peppar.

Forma en limpa och lägg i ugnsfast form.

Skiva ner paprika och rödlök. Ringla över lite olja, salt och peppar. Lägg det runt köttfärslimpan och häll på tomatjuice. Sätt in i ugnen och stek i cirka 45 minuter.

Serveras med ett gott potatismos.