8 st stora piroger

Ingredienser
Deg:

  • 50 g jäst
  • 5 dl havredryck
  • ½ dl flytande mjölkfritt margarin
  • 2 tsk salt
  • ca 13 dl vetemjöl

Pensling:

  • 1 ägg

Fyllning:

  • 500 g köttfärs
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • 1 strimlad purjolök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 riven morot
  • salt
  • vitpeppar
  • timjan
  • 2 dl kokt ris
  • ketchup

Arbetsbeskrivning
Pirogdegen:
Smula ned jästen i en degbunke. Häll i salt och havredryck och rör om. Blanda ned flytande mjölkfritt margarin och vetemjöl.

Ställ åt sidan och låt jäsa ca 20 minuter.

Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rund cirkel. Dela cirkeln i 4 bitar. Lägg en klick fyllning på och rulla sedan ihop pirogdegen.

Lägg på bakpappersbeklädd plåt och låt jäsa ca 10 minuter. Pensla med ägg och grädda ca 10 minuter i 275 grader.

Fyllningen:
Bryn mjölkfritt margarin i en stekpanna. Blanda ned köttfärs och låt det bryna tillsammans med purjolök och vitlök. När färsen är klar, blandar du ned övriga ingredienser och kryddar. Smaka av med ketchup.

Tips:
Blanda gärna ned en påse texmedkryddor i köttfärsen för att få en mer spännande smak.