8 st stora piroger
Ingredienser
Deg:
- 50 g jäst
- 5 dl havredryck
- ½ dl flytande mjölkfritt margarin
- 2 tsk salt
- ca 13 dl vetemjöl
Pensling:
- 1 ägg
Fyllning:
- 500 g köttfärs
- 1 msk mjölkfritt margarin
- 1 strimlad purjolök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 riven morot
- salt
- vitpeppar
- timjan
- 2 dl kokt ris
- ketchup
Arbetsbeskrivning
Pirogdegen:
Smula ned jästen i en degbunke. Häll i salt och havredryck och rör om. Blanda ned flytande mjölkfritt margarin och vetemjöl.
Ställ åt sidan och låt jäsa ca 20 minuter.
Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en rund cirkel. Dela cirkeln i 4 bitar. Lägg en klick fyllning på och rulla sedan ihop pirogdegen.
Lägg på bakpappersbeklädd plåt och låt jäsa ca 10 minuter. Pensla med ägg och grädda ca 10 minuter i 275 grader.
Fyllningen:
Bryn mjölkfritt margarin i en stekpanna. Blanda ned köttfärs och låt det bryna tillsammans med purjolök och vitlök. När färsen är klar, blandar du ned övriga ingredienser och kryddar. Smaka av med ketchup.
Tips:
Blanda gärna ned en påse texmedkryddor i köttfärsen för att få en mer spännande smak.