Vi planerar meny till Emmas student och det ser ut som om det kommer att gå helt i laxens tecken. Det blir varmrökt lax som serveras tillsammans med en massa såser och ett gott bröd. Jag älskar själva planerandet inför fester och bjudningar och hade aldrig klarat mig utan alla mina nedskrivna listor.
Det är skönt att det äntligen är fredag. Jag ska träffa en kollega på Kungsgatans Gryta och det vattnas redan nu i munnen. Mums. Jag har inte bestämt vad vi ska ha för middag ikväll men för ett tag sedan så gjorde jag den här grytan. Den ser inte mycket ut för världen men jäklar vad gott: tjocka udonnudlar med en krämig sås som doftar vitlök och chili. Vill du hellre ha pasta så går det lika bra och önskar du en helt vegetarisk sås så skippar du räkorna. Jag köper sådana här nudlar och de finns på de flesta välsorterade matbutiker. Jag lyckades också äntligen hitta Violifes mjölkfria parmesan så jag rev ned lite strax innan servering. Den både luktar och smakar som parmesan.
3-4 portioner
Ingredienser:
- 2 förpackning udonnudlar
- 1 vitlök, skivad
- 1 röd lök, skivad
- olja
- 1 fänkål, skivad
- 2-2½ dl Greamy Cooking eller annan växtbaserad grädde
- ½ grönsaksbuljongtärning
- 200 g bladspenat
- chiliflingor
- 200 g skalade räkor
- knappt 25 g mjölkfri parmesanost
Arbetsbeskrivning:
Koka nudlarna och häll av vattnet.
Börja med att bryna vitlök och röd lök i olja ett par minuter. Tillsätt skivad fänkål och bryn ytterligare någon minut. Tillsätt Creamy Cooking och grönsaksbuljong och låt såsen koka ihop något. Tillsätt 2 dl bladspenat och chiliflingor. Strax innan servering rör du ned 200 g räkor. Häll såsen över nudlarna.
Skiva över ett tunt lager mjölkfri parmesanost innan servering