Krusbär väcker så många fina barndomsminnen hos mig och när jag tänker tillbaka så åt vi krusbärskräm under varma sommardagar med en liten skvätt mjölk. Jag tillbringade många fantastiska barndomssomrar uppe hos min mormor och morfar i Radnejaur och jag fullständigt älskade och gav mig hän åt lantbruksmiljön, stillheten och den goda naturliga maten. Jag tror det är därför som jag ibland söker stillhet och avskildhet när det börjar brusa för mycket runtomkring mig. Jag tar en liten återhämtning innan jag återigen kastar mig ut i dagens uppkopplade värld.

Stilla var det definitivt i morse när jag tassade upp redan vid fyratiden och efter lite dividerande med mig själv vad jag skulle äta till frukost så bestämde jag mig för krusbärskräm. Nomnomnom. Det var så länge sedan jag åt det, så när jag fick två burkar krusbär av mamma igår, så var lyckan fullständig.  Jag tillsätter en kanelstång i min krusbärskräm men det är inget måste utan bara strunta i det om du tycker det låter konstigt – men det blir gott. Min kräm är inte heller så söt så eventuellt får du tillsätta lite socker.

krusbarskram01 krusbarskram02 krusbarskram03

Jag klurar lite på vad jag ska åt den andra burkan men det lutar åt någon chutney av något slag – eller har du något förslag?

4 portioner

Ingredienser:

  • 5 dl krusbär
  • 3 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 3 msk potatismjöl + 3/4 dl vatten

Arbetsbeskrivning:
Skölj och snoppa bären. Koka upp bär, kanelstång, vatten och socker. Sänk värmen och låt bären koka försiktigt i ca fem minuter.

Blanda ut potatismjölet i 3/4 dl kallt vatten. Tillsätt redningen i en fin stråle samtidigt som du vispar.

Låt krämen få ett snabbt uppkok och ta sedan av den från värmen. Låt svalna under lock.