Det är den 29 juli och då firar vi naturligtvis lasagnens dag – denna supergoda, enkla maträtt där man varvar pastaplattor med bechamelsås, ost och köttfärs. Slurp! När jag inte vet vad vi ska äta så svänger jag gärna ihop en mjölkfri lasagne och jag använder inte bara köttfärs utan varvar olika fyllningar, beroende på vad jag är sugen på.

Att skriva om lasagne får mig att tänka på en episod när vi just hade flyttat ihop, äkta hälften och jag. Det här var alltså jättelänge sedan 😉 Jag var mitt emellan två jobb, så på min lott låg att fixa och laga mat tills sambon kom hem från sitt jobb.

Jag lagade lasagne, alldeles i början av vårt förhållande och samboliv (vi flyttade ihop efter sex veckor), och det var första gången han åt något så exotisk – vi pratar alltså om en skånepåg som var uppfödd på kött, sås och potatis. Och det mest exotiska han serverades hemma hos sin mor var när man öppnade en burk frukt i sockerlag. Det var alltså inte så svårt att lägga ribban högre hahaha. Råkade jag sedan någon gång ut för idétorka och frågade vad vi skulle ha till middag, så fick jag ALLTID svaret lasagne. Och jag blev så less på sambons bristande fantasi och ensidiga svar – så jag serverade honom lasagne – var dag i en hel vecka. Om han tröttnade på det. Näpp!

Lasagne har sitt ursprung från 1300-talets Italien, även om engelsmännen hävdar att lasagne är brittiskt  (och här himlar jag lite med ögonen för det är väl fler än jag som inte råkat på gastronomiska höjder i England…. ja… matkultur… nääää…. ). Föregångaren till dagens lasagne lär vara en rätt som heter ”loseyns” vilket uttalas ”lasan” och som är en rätt där man varvar kött, pasta och ost, vilket i och för sig inte är låter helt olikt dagens lasagne.

Så, hur gör jag då en riktigt god mjölkfri lasagne? Får jag välja mellan färsk eller torr pasta så föredrar jag färsk, men eftersom jag alltid glömmer att handla hem det, så används torkade plattor , som också finns som glutenfria.  Vill du helt skippa pastaplattor, ja då använder du squash som plattor istället. Det händer att jag skippar beachemelsås och bara gör köttfärssåsen lite lösare. På den gamla goda tiden, när jag tillagade lasagne så fanns varken ost- eller mjölkersättningar, utan jag gjorde en lösare köttfärssås.  Någon gång gjorde jag en bechamelsås av kokosmjölk men där tog kokosmjölken över en del smak, så det var ingen hit. Men nu finns det en massa mjölkfria alternativ. Läs gärna min serie om mjölkfri frukost, mjölkfri matlagning och mjölkfri dessert – men spring inte iväg direkt. Låt oss fortsätta att fira lasagnens dag.

Som ”ost” använder jag gärna Tofutti Mozzarella alternativt Wilmersburger pizzaost.  Tofutti innehåller soja och Wilmersburger är sojafri. Jag tycker dock att Wilmersburger luktar rätt illa vid tillagning (med illa menar jag att den luktar som ost ska), men som tur är så smakar den inte som den luktar. Skulle du inte hitta någon av dessa ostar så finns det även Jeezly pizzaost.

Så, vilken är min favorit bland mina receptinlägg? Det är inte lätt att plocka ut en, då jag älskar all lasagne men ska du bara göra en lasagne under din livstid, då måste du göra min lax- och spenatlasagne. Laxen  kokas i vin som reduceras ned till en buljong och senare används som sås. Behöver jag säga mer? Börjar det vattnas i munnen? Yummie, yummie, yummie. Gillar man sedan lite kryddigare mat så är chorizolasagnen en riktig höjdare. För att inte tala om kycklinglasagnen om man älskar ajvar. Sugen på fler varianter? Du hittar alla mina lasagnerecept här. Vilken blir din favorit?