Gillar du lax? Då kommer du att älska detta mjölkfria recept på lax med philadelphia-dill-täcke och blomkålsris. På söndagar brukar vi stå och tillaga matlådor till kommande vecka och eftersom jag blivit tämligen bekväm de senaste åren så brukar jag laga EN rätt som jag sedan äter till lunch veckan därpå. Trist? Det kanske det är – men det fungerar jättebra eftersom våra vardagar är fullspäckade med både jobb och träning. Vi äter bara en lättare måltid på kvällen och då det inte brukar inte bli över några rester, så sparar vi en massa tid – och pengar – genom att laga matlådor för hela veckan.
Förra året hade jag en period då jag bara åt rökt lax, ägg och sallad till lunch, dag efter dag, men till slut kunde jag varken se eller äta lax. Då gick jag över till en annan rätt tills jag förätit mig på den, hahahaha. Japp, jag är nog inte klok! Nu försöker jag i alla fall variera mig vecka efter vecka så jag inte hamnar i laxträsket. Ombyte förnöjer.
Denna vecka stod dock lax på schemat eftersom det var bra pris på den och jag testade den veganska philadelphia-osten som jag blandade med massor av dill.
Osten (som är mandel- och havrebaserad) får en fullpoängare och jag är så glad att den finns. Matlagning har blivit så mycket roligare i och med att så många företag satsar på veganska produkter. Laxen får tillagas, sakta tills den når en perfekt temperatur av 125 grader. Laxen blir saftig och behöver egentligen ingen sås, men vill du ha en sås, blanda lite wasabi med majonnäs. Till detta serverade jag blomkålsris med spenat. Mums! En lunch som jag står mig på flera timmar.
Vad har du i dina matlådor?
4 portioner
Ingredienser:
- 600 g lax
- 2 msk philadelphia vegan
- massor av dill
- salt
- peppar
Blomkålsris med spenat:
- 1 blomkålshuvud
- 200 g spenat
- vitlök
- salt
- peppar
- rapsolja
Så här gör du:
Lägg lax i en ugnssäker form.
Salta och peppra. Rör ihop philadelphia med hackad dill och bred smeten över laxen.
Stick in en termometer i laxen, sätt in i 150 graders ugn och stek tills temperaturen når 125 grader.
Riv blomkålshuvudet grovt med ett rivjärn. Strimla vitlöken och bryn den i olja. Tillsätt spenaten och stek ett par minuter. Lägg i blomkålen och stek ytterligare ett par minuter. Salta och peppra.