Oh la la så gott det här var. Ska du bara laga EN rätt under påsken så är den här lax- och spenatlasagnen ett måste. Laxen har fått puttra i vitt vin och sedan reduceras vinet till en god sås som blandas med ifraiche och dill. Tillsammans med lax, lasagneplattor och spenat blir det en måltid värdig en kung. Mums! Lasagnen är rätt mäktig så i princip kan receptet räcka till sex personer (även om jag skrivit att det är för fyra).
Det kanske upplevs som att det är lite sås till lasagnen men den behöver inte mer. Jag öppnade ugnsluckan ett par gånger och tryckte ned plattorna i såsen och det blev riktigt bra.
Men först vill jag tipsa om ett gott rosévin som vi testade i helgen. Vi har varit på jakt efter ett gott rosévin att servera som välkomstdrink till Emmas student – och jag tror vi har hittat det i Belle Blush Rosé. Det är ett läckert rosévin med friska smaker av hallon och jordgubbar i kombination med fin syra. Riktigt gott pratvin.
4 portioner
Ingredienser:
- 4 bitar laxfilé
- 3½ dl vitt vin
- 4 msk hackad dill
- ½ citron, delad i bitar
- 2 st vitlöksklyftor som du bankat till lite lätt
- salt
- peppar
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 små burkar oatly ifraiche
- 1 stor röd lök, tunt strimlad
- ca 12 msk reducerad vinsås
- ½ tsk muskotnöt
- 2 msk hackad dill
- ½ påse färsk spenat
- 12 lasagneplattor
- knappt 1 dl riven jeezly ost
Arbetsbeskrivning:
Blanda vin, dill, citron, kryddor och vitlöksklyftor i en gryta. Lägg i laxen och sätt grytan på spisen. Låt det nästan koka upp och sänk sedan värmen så det får sjuda på svag värme tills laxen är klar (ett par minuter om den är tinad). Ev får du vända på laxen om inte vätskan täcker hela laxen.
Ta upp lax och citron och lägg samtidigt i buljongtärningen i grytan. Koka återigen upp vinblandningen och koka tills vätskan reducerats till knappt 1 dl. Du har inte länge någon användning för citronen så den kan du kasta.
Blanda ifraiche, dill, röd lök, reducerad vinsås och muskotnöt. Smaka av och känn efter om du behöver tillsätta ytterligare kryddor.
Använd en gaffel och dela upp laxen i småbitar. Lägg lite sås i botten av en form. Täck med lasagneplattor och lägg på ett lager bladspenat. Lägg lite hälften av laxen över och häll på lite sås samt lite ost. Fortsätt varva och sista lagret ska vara lasagneplattor och ost.
Sätt in i 175 graders ugn i ca 20 minuter. Servera med sallad.