Det här är riktig sommarmat och passar jättebra att stoppa ned i picknickkorgen då pajen är lika god att äta varm som kall. Tänk dock på att det inte går att frysa in överblivna rester då sparrisen släpper rätt mycket vätska vid upptining och pajen blir en rätt blaskig upplevelse.

Vi har haft en ljuvlig långhelg och fick äntligen köpt hem ett efterlängtat spabad. Tanken var inte att köpa hem ett nu då vi har tittat på att flytta men det går liksom inte att vänta under tiden livet passerat i revy. Vi finns här och nu och vem vem vad morgondagen för med. Så igår kväll blev det ett premiärdopp. Härligt. Det väntas ännu varmare temperatur idag så vi kommer att hinna med ett dopp ikväll också.

4 portioner

Ingredienser:

  • 1 förpackning smördeg (mjölkfri)
  • 250 g sparris
  • 150 g kallrökt lax
  • 1 bit purjolök
  • 3 ägg
  • 1,5 dl växtbaserad grädde
  • 1,5 dl växtbaserad mjölk (sojamjölk)
  • salt
  • peppar

Till garnering: smörgåskrasse

Gör så här:
Tina smördegen. Lägg ut den i en pajform och nagga botten. Sätt in i 200 grader ugn ca 10 minuter.
Bryt av den nedre delen på sparrisen. Koka i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt sparrisen rinna av. Skär den i mindre bitar.
Strimla laxen. Ansa och strimla purjolöken. Fördela sparris, lax och purjolök i pajskalet.

Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll över den.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills fyllningen är gyllene och har stannat. Garnera med smörgåskrasse och servera.