Ge mig kaffe intravenöst. Väckarklockan ringde kl fem i morse eftersom jag skulle skjutsa iväg Nicklas till tåget men jösses vad trött jag är. Efter en promenad (eller power walk som det nu kallas), dusch och frukost så är jag fortfarande inte piggare, men tröttheten ger väl med sig, så småningom.

Jag fick ett par mail om min vitiligo och jag tänkte jag skulle försöka besvara några av dem i det här inlägget, inte minst med tanke på att det var Vitiligodagen den 7 maj. För ett par år sedan medverkade jag och min vitiligo i en artikel i tidningen Amelia men tyvärr så hittar jag inte tidningen vilket är synd. Den försvann nog när jag rensade ut hela vardagsrummet.

Så vad är då vitiligo? Jo, det är en hudsjukdom där förlusten av pigmentceller i ytterhuden gör att de drabbade områdena blir kritvita. Vanligtvis blossar vitiligon upp runt ögon, mun, armbågar, armhålor och min vitiligo började just runt ögon och mun.

vitiligo

Jag trodde först att mina vita fläckar berodde på en taskig solning men eftersom fläckarna växte så började jag ana att det var något annat. I samma veva som min vitiligo fastställdes fick jag bältros och som pricken över i så drog min fibromyalgi igång så det är nog bara att konstatera att kroppen inte var helt 100% när det inträffade. I dag har jag fläckar över i princip hela kroppen och jag måste tänka på att  sätta på rejält med solskydd innan jag ger mig ut.

Ska vi fördjupa oss i vad vitiligo är så uppstår det då kroppen får för litet av kemikalien melanin. Melanin, som produceras i hudcellarna  är den kemikalie som ger din hud färg. Mycket pekar på att vitiligo är en autoimmun sjukdom. Med detta menas att sjukdomen beror på ett fel i immunförsvaret, som attackerar friska celler som immunförsvaret feltolkad som sjuka celler.  (källa: http://www.euroclinix.se/vitiligo.html)

1% av befolkningen har vitiligo men jag upplever personligen att det är betydligt fler. Men det är kanske som när man är gravid – helt plötsligt så ser man hur många i ens omgivning som är gravida. Det la man aldrig märke till tidigare. Jag märker också att om jag stressar så blommar min vitiligo upp igen. Jag gick in i väggen förra året och då började fläckarna skena iväg efter att ha varit rätt stillastående under flera års tid.  Vill du fördjupa dig i ämnen som berör vitiligo så har svenska vitiligoförbundet mycket information.

Jag har aldrig upplevt att jag fått försämrad livskvalitet på grund av min vitiligo men det kanske beror på hur jag är som person. Vitiligon är en del av mig  och mitt liv och det är så jag ser ut. Skulle någon störas av mitt utseende så säger det mer om den personen än om mig.

Så hur gör jag för att leva med vitiligo? Fläckarna i ansiktet trollar jag bort med smink men resten av kroppen får se ut som den gör. Återigen – vitiligon är en del av mig. En bra dagkräm är A och O och jag kör exfoliering ca två gånger i veckan för att få bort döda hudceller.

vitiligo04

Under flera års tid använde jag Covermark som många rekommenderar till oss som har vitiligo – men jag tycker inte om den. Jag tyckte inte om den då och jag tycker inte om den nu.  Krämen täcker bra men den kändes bara smetig och tung och jag upplevde att huden inte kunde andas – men jag använde den – för att jag inte kunde hitta något bättre.

Jag vet inte hur många tusenlappar jag har lagt ned i jakten på en täckande kräm men jag hittade aldrig någon täckande produkt. För ett par år sedan när jag var på ansiktsbehandling så tipsade hudterapeuten mig om BareMinerals men jag skakade bara på huvudet. Varför skulle den täcka bättre än en kräm? Men jag köpte hem och det var ett riktigt halleluja-moment. Där var ju krämen/pudret som jag letat efter.

vitiligo02

Jag använder pudret genom att skaka ut lite foundation i burkens lock. Därefter arbetas pulvret in i en borste genom att borsten rörs runt i locket så att allt pulver fastnar i borsten. Överflödigt pulver slås av mot lockets kant. Arbeta in pulvret i ansiktet med cirklande och buffande rörelser. Upprepa tills det täcker lagom. Jag brukar alternera mellan BareMinerals och Isadoras mineral foundation powder och jag är nöjd med båda produkterna. Avsluta med puder.

vitiligo03

Nu ska vi komma ihåg att alla vi som har vitiligo är olika och att vi har olika mycket vitt på våra respektive kroppar. För mig fungerar det att använda Bare Minerals (alt Isadora) för att täcka mina vita ansiktsytor medans det kanske fungerar bra med Covermark för andra. Vi är alla olika och det här är mina tips baserade utifrån mina behov.

vitiligo05

Inlägget är inte sponsrat av något företag och/eller produkter utan innehåller bara mina helt ärliga åsikter om vilka produkter jag använder för att må bra, trots min vitiligo.

Uppdatering 17.32 – Chantelle Winnie – fantastisk kvinna med en otrolig självkänsla. Att vara olika är vackert!

https://youtu.be/U_p3enNPlpE