Glad 1:a advent. Idag tänder vi första ljuset i adventsljusstaken och äter varma, goda lussekatter.

etta_advent

Ca 25 stora lussekatter

lussekatt

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 5 dl havredryck
  • 1 tsk salt
  • 1 paket saffran
  • 150 g smält mjölkfritt margarin
  • 1½ dl strösocker
  • ca 15 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg till pensling
  • ev pärlsocker

Arbetsbeskrivning:
Smula ned jästen i en skål och tillsätt salt och degvätska (havredryck och margarin). Rör ned saffran och socker. Arbeta in vetemjölet, ca 13 dl och arbeta ihop tills degen släpper bunken Låt degen jästa i ca 40 minuter.

Ta upp degen och knåda in ytterligare mjöl. Baka ut till lussekatter. Garnera ev med russin och lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och grädda bullarna i ca 10 minter i 250 grader.