Bakade lussekatter i lördags morse efter att jag avslutat mitt träningspass. Jag ser verkligen fram emot träningen var dag och mår så gott i kroppen när jag är klar med den.
Vill du inte ha sojadryck i degen så kan du byta ut den mot havredryck.
Ca 35 lussenurror
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl sojadryck
- 1 tsk salt
- 2 paket saffran
- 150 g smält mjölkfritt margarin
- 1½ dl strösocker
- ca 12 dl vetemjöl
- 200 g riven mandelmassa
- 50 g mjölkfritt margarin
- 1 ägg till pensling
- ev pärlsocker
Arbetsbeskrivning:
Smula ned jästen i en skål och tillsätt salt och degvätska (sojadryck och margarin). Rör ned saffran och socker. Arbeta in vetemjölet, ca 11 dl och arbeta ihop tills degen släpper bunken Låt degen jäsa i ca 40 minuter. (Jag arbetar ihop min deg för hand så det är möjligt det behövs mer vetemjöl om man arbetar degen i en maskin. Degen ska dock inte vara för hård – då tenderar saffransbullarna att bli torra och tråkiga.Jag gör hellre degen lite lösare).
Ta upp degen och knåda in ytterligare mjöl. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel. På den ena halvan breder du ut 25 g mjölkfritt margarin och hälften av mandelmassan.
Vik den andra deghalvan över ”toppingen” och kavla så att degen blir platt. Skär ut ca 1 bitar och snurra degen till en knut. Lägg på plåt att jäsa i ca 30 minuter.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i ca 8 minter i 250 grader.
Trackbacks/Pingbacks