God förmiddag. Jag är ledsen att jag inte hunnit få upp någon veckomatsedel men jag arbetar med en hemsida som ska presenteras ikväll – så jag har fått skjuta allt annat åt sidan. Jag ska försöka få upp det senare idag eller imorgon. Istället bjuder jag på en fantastiskt god chili.

När det börjar att bli lite mörkare på kvällarna så tycker jag om att tända ett par ljus och laga långsam mat, det vill säga, mat som tar lång tid på sig, som den här makalöst goda chilin. Mat ska inte stressas fram men det är lätt att säga när man inte har småbarn. Jag kommer så väl ihåg när jag kom hem från dagis med Nicklas & Emma. De var vrålhungriga och många gånger tog jag aldrig av mig jacka och skor utan gick direkt bort till spisen började laga mat. Därför vill jag föreslå att den här makalöst goda chilin – som verkligen vinner på att få stå och puttra på svag värme – i timmar – tillagas under helgen (om du nu har tid med det). Annars strunt i det och tillaga den under den tid du har. Chilin får sin smak från vinet så se till att du använder ett någonlunda bra vin. Vår chili räckte i två dagar (brasklapp – det var bara jag och äkta hälften som åt den) och vi gjorde små tortillapizzor med feferoni och chili, serverade chilin i småskålar med tortillachips och nudlar samt att vi dagen därpå la en klick chili på en skiva surdegsbröd. Enda nackdelen med chilin var att jag gjorde alldeles för lite.

makaloschili01 makaloschili02 makalöschili03

4 portioner

Ingredienser:

 • Olja
 • 1 rödlök
 • 2 vitlökar
 • 250 g svamp
 • ½ chili
 • 2 stora tomater
 • 1 burk salsa garlic-sås
 • 500 g köttfärs
 • 2½ dl rött vin
 • salt
 • peppar
 • 1 köttbuljongtärning
 • 1 förpackning svarta bönor

Arbetsbeskrivning:
Ansa lökar och svamp och bryn i olja. Tillsätt de hackade tomaterna och när det fått bryna med en stund så tillsätter du köttfärsen. Stek färsen så den får fin färg och salta och peppra. Häll på bönor, köttbuljong, salsa garlic-sås och vin. Sänk värmen och låt den stå och puttra i minst 3 timmar.

Spara

Spara

Spara