5:e augusti. Vet du vad det innebär? Jo,nu är det äntligen min tur att vara bloggvärd för månadens gröna. Har du följt med de andra månaderna? Vi drog igång under maj månad med temat rabarber som sakta övergick till juni månad med jordgubbar och under juli var tomater tema. Gissa om jag fått massor av inspiration och jag hoppas att detsamma gäller för dig.
Om du inte vet vad jag pratar om så är månadens gröna en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. Det är så häftigt och vi har så många fantastiska matlagare som kommer med de mest inspirerande recept. Om du är intresserad av mina bidrag så hittar du dem här. Utmaningen är öppen för alla och allt du behöver är någon slags kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans skapar vi en helt fantastisk vegetarisk receptbank! Visst är du med? För mer inspiration kan du besöka och gilla vår facebook-grupp och naturligtvis finns vi även på instagram.
Så, vilken råvara står i centrum för augusti månad? Naturligtvis är det björnbär och de söta, goda bären växer vilt runtomkring vårt hus vilket innebär att jag och grannarna varje år kämpar tappert för att se vem som får hem störst skörd. Björnbär är fulla av nyttigheter och innehåller liksom hallon och jordgubbar växtämnet ellaginsyra som i forskning visat sig kunna minska risken för cancer och ge huden skydd mot UV-strålning.
Jag vet att du är sugen på att kasta dig över mitt recept men låt mig först kortfattat berätta hur du går till väga för att vara med.
Så här går det till:
- Den 5:e var månad presenteras en råvara som är i säsong genom att månadens bloggvärd delar med sig av ett recept som den har skapat kring råvaran. Låt dig inspireras och laga en egen rätt med råvaran och lägg upp receptet på din blogg eller din instagram under hashtaggen #månadensgröna. Det är vad jag har gjort idag.
- Lämna ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet hos månadens bloggvärd senast den 25:e. Det vill säga, så fort du har gjort ett recept, skriver du en kommentar till det här inlägget. Glöm inte att hashtagen #månadensgröna. Svårare än så är det inte.
- Den 28:e publicerar värden ett samlingsinlägg med länkar till alla recept.
Vi har fått funderingar kring hur vi tolkar begreppet ”vegetarisk”. Vårt svar har då varit följande:
Månadens Gröna är en matutmaning där vårt syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration, men om vi ska prata förhållning så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetarisk”. Sedan är det upp till både receptmakaren och konsumenten vilka produkter som inhandlas och används, t.ex. huruvida ens ostprodukter innehåller löpe eller ej.
Mitt inspirationsbidrag är en sallad på sötpotatis, päron och blomkål som blandas med en fräsch dressing på björnbär. Nomnomnom.
Ingredienser:
- 1 sötpotatis
- 1/4 blomkål
- 1 rödlök
- olja till formen
- salt
- peppar
- Lite röd romansallad
- 1 päron
- lite björnbär till garnering
Björnbärsdressing:
- 1½ dl björnbär
- 1-2 msk balsamicovinäger
- smaka av och tillsätt ev en stänk socker eller honung
Arbetsbeskrivning:
Börja med att skala och skiva sötpotatis och röd lök i små bitar. Ansa blomkålen och dela i mindre bitar. Häll olja i en ugnsform och lägg i grönsakerna. Salta och peppra. Sätt in i 200 grader i ca 20 minuter (eller tills grönsakerna är klara).
Skiva päronet i mindre bitar. Skölj salladen. Blanda sallad och päron med grönsakerna och lägg på ett par björnbär.
Blanda alla ingredienserna till dressingen och mixa ihop till en sås. Häll såsen över grönsaksfatet.
Rätten går att servera både varm och kall men jag föredrar den när den var kall.
Källa
Artikel om björnbär
Härligt med björnbär och så god din sallad ser ut – och vacker! Jag klurar för fullt men det lutar åt något bakat eller i dessertväg. Vi får väl se 😉
Mmm salladen ser så god ut! Måste def prova 🙂 Funderar precis som Annelie för fullt, men tror jag landat i vad det blir för ngt. Den som lever får se 😉
Här kommer mitt bidrag 🙂
http://hus30.se/manadens-grona-bjornbar/
Tack för ett gott recept 🙂
Hade visst glömt bort att länka mitt bidrag – så här kommer det! 🙂 https://peasandunderstanding.wordpress.com/2016/08/14/manadens-grona-blackberry-pizza-bianco-with-basil-a-brilliant-vegan-cheese-mix/
här kommer mitt björnsbärbidrag! en smördegskaka med creme fraice och banan som man snabbt slänger ihopa hemma: http://polichinelle.se/2016/august/manadens-grona-augusti-syrlig-smordegskaka-med-bjornbar-banan.html
kram!
Här kommer mitt bidrag med en 2 lager chiapudding:
http://charlotteuleskog.blogg.se/2016/august/recept-chiapudding-med-2-lager.html
Björnbär alltså! <33
Här är mitt bidrag: http://atilio.metromode.se/2016/08/19/recept-chiagrot-med-kokos-och-bjornbar/
Vilken otroligt vacker rätt 🙂
Hej Åsa, här kommer mitt bidrag! http://blomsterochbakverk.se/recept-bakverk/galette-med-bjornbar-paron-och-rosmarin-manadens-grona-augusti/
Hallå Åsa! I sista sekunden kommer här mitt recept på väldigt goda björnbärsmuffins toppade med smuldeg. 🙂
Ha det fint och det ska bli kul att se allas recept samlade.
http://www.kriiskitchen.se/bjornbarsmuffins-med-smultopping/
Tack för det 🙂
Och här har vi mitt bidrag!
https://vegokak.se/2016/08/14/manadens-grona-veganska-fattiga-riddare-bjornbarssirap/
Oj oj oj – feed me. Feed me.
Det blev en sås till slut i alla fall… 🙂
http://www.minvardagshalsa.se/2016/08/24/manadens-grona-bjornbar-med-mynta/
Det ser gott ut 🙂
Sådär sista minuten kommer även mitt bidrag! Sötpotatis- och hissbiffar med björnbärssalsa. Och den här rätten kommer definitivt göras även när björnsäsongen är slut. Så otroligt gott!
http://www.vibrantfoodstories.com/sweet-potato-millet-patties-blackberry-salsa/
Kram! / Sylwia
*Hirsbiffar haha 🙂
Men hissbiffar var inget dåligt namn det heller 🙂
I sista sekunden kommer jag här med mitt bidrag
http://gingiberi.blogg.se/2016/august/chia-chokladpudding.html
Tack så mycket!
Hej Åsa!
Vilken spännande kombination av smaker!
Jag vill också vara med och bidra med ett björnbärsrecept. Den fick bli en fräsch drink med björnbär, rom, citron och bubbelvatten.
http://tinglingtaste.com/homemade-bacardi-breezer-blackberry/
Ha det fint!
Hälsningar
Emilia
Tack så mycket Emilia. Får jag beställa en sådan till ikväll?
Hej! Ja i sista timmen, men jag hann:))
http://grontvarjedag.se/index.php/2016/08/25/bjornbar-ar-tema-manadens-grona-augusti/
Tycker björnbär var ett utmärkt val av tema // Tina
Vilken vacker dessert 🙂
I sista minuten kommer mitt bidrag
http://millashalsoblogg.blogspot.se/2016/08/bjornbars-smoothie.html
Tack för läskande recept 🙂
Tack – ser jättegott ut