Månadens gröna fyller 6 månader och det måste vi naturligtvis fira. Och det gör jag med ett extra långt inlägg där jag presenterar vilka vi är och vad vi själva bidragit med under dessa sex månader. Vilken otrolig matupplevelse vi har haft sedan vi drog igång i maj månad och som fantasin flödar när det gäller att fylla på vår vegetariska matbank. Extra glada är vi för att vi blivit nominerade till matbloggspriset hedersutmärkelse och vi är så tacksamma för alla som är med och bidrar till den här vegetariska resan.
Om du inte vet vad månadens gröna är så kan jag berätta att det är en vegetarisk matlagningsutmaning och syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration, men om vi ska prata förhållning så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetarisk”. Sedan är det upp till både receptmakaren och konsumenten vilka produkter som inhandlas och används. Varje månad tar en ny bloggvärd över värdskapet och bestämmer vilken råvara i säsong som ska stå i centrum. Kring den råvaran släpper vi loss vår kreativitet och skapar en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är öppen för alla och det enda som behövs är en kamera och vilja att laga mat.
I maj månad så drog Annie (som startade vår grupp) igång värdskapet och temat för månaden var rabarber. Annie har den vegetariska bloggen Vegokäk och hos Annie hittar du rejäla middagsrecept, veckomenyer och ett och annat restaurangtips. Annie är en 26-årig stockholmare som brinner för hållbarhet och pluggar nationalekonomi. Här nedan presenterar jag Annies bidrag.
Maj: Nachopanerad halloumi med raberberchutney
Juni: S’mores sushi
Juli: Örtpolenta med marinerade tomater
Augusti: Veganska fattiga riddare med björnbärssirap
September: Vegansk kantarellpytt
Oktober: Vegansk lyxig dejt-bolognese
Lovisa tog över värdskapet för juni månad och temat för månaden var jordgubbar. Lovisa har hemsidan Polichinelle och är en 28-årig livsstilsbloggare och musiklärare från Malmö. Hon äter helst vegetariskt, älskar koriander och bloggar om mat med fokus på veckomatsedlar och enkla, prisvärda och urgoda recept. Och här nedanför hittar du Lovisas bidrag.
Maj: Veganska sommarrullar med picklade rabarber
Juni: Jordgubbspizza blanco med halloumi och chili
Juli: Tomat- & vattenmelonglass
Augusti: Syrlig smördegskaka med björnbär och banan
September: Pizzarullar med rotfrukter och ädelostkräm
Oktober: Vegansk böngryta med kaffe & kakao
Efter juni kommer juli och då tog Ulrica med hemsidan Krii´s kitchen över värdskapet med tomater som tema. Hos Ulrica hittar du en salig blandning av de recept hon lagar till familjen. Det blir mycket vardagsmat som ska gå snabbt och enkelt att laga men också bakverk och annat smått och gott. Har en förkärlek för afternoon tea och glass. Ulrica är nominerad till stora matbloggspriset 2016 och vi hejjar på henne. Här kommer Ulricas bidrag.
Maj: Couscoussallad med halloumi och rabarbervinägrett
Juni: Crostini med jordgubbs- och chokladmarmelad
Juli: Tomatsalsa med prästost och grillat bröd
Augusti: Björnbärsmuffins med smultopping
Oktober: Chai-te
I sköna augusti var jag värd och jag har en förkärlek just björnbär så valet inte svårt. Enda minuset var att mina björnbär inte hann mogna men jag köpte frysta. Så, vad har jag bidragit med under våra första sex månader:
Maj: Rabarberdressing
Juni: Kokosplättar med honungsjordgubbar
Juli: Squashplättar med tomat- och olivsallad
Augusti: Sötpotatissallad med björnbärsdressing
Oktober: Popcornsoppa
I september axlade Sylwia från Vibrant Food Stories värdskapet med rotsaker som tema. Hon är en Stockholmsbaserad matbloggare med utbildning inom kost, dietetik och hälsovetenskap och har en stor passion för vegetariska och veganska recept. Vibrant Food Stories är hennes samling av hälsosamma, vegetariska recept med fokus på färska, naturligt glutenfria och säsongsanpassade råvaror.
Maj: Bruschetta med rabarber och fänkål
Juni: Jorgubbsraffaellokaka
Augusti: Sötpotatis- och hirsbiffar med björnbärssalsa
September: Sötpotatis fritatta
Oktober: Bananbröd med bovete
I oktober tog sommaren slut i Skåne och då tog Annie med blomsterochbakverk över värdskapet med höstmys som tema. Annelies underbara hemsida handlar om det goda i livet och det vackra i vardagen. Här hittar du allt från blomsterpill och trädgårdstips till nybakade bröd och bakverk. En hel del utan gluten, mjölk och vitt socker. Och så delar hon med sig av sin ambition att föra in mer vegetariskt i vardagen.
Maj: Sallad med rostad rabarber, sparris & getost
Juni: Somrig & raw jordgubbscheesecake
Juli: Fylld tomat & vegetarisk ceviche
Augusti: Glutenfri galette med björnbär, päron & rosmarin
September: Tårta på palsternacka, fast med tropisk touch
Oktober: Ljummen pumpasallad med grönkål & äpple
Och nu är vi inne i november månad och då är Tina vår värd. Tina har hemsidan Grönt varje dag och hennes blogg handlar om glutenfri & grön mat! Tina har stor förkärlek till baljväxter & raw food desserter! Väljer ekologiskt & närodlat så långt det bara går. Så fort du har läst igenom mitt blogginlägg så måste du bege dig till hennes hemsida för att se vad som är månadens tema. Det avslöjar jag inte här. Men appappapp – lämna mig inte än. Det finns fortfarande gott om goda gröna recept här nedanför.
Juni: Raw mjölkchokladganache
Juli: Raw zucchinirullar fyllda med tomat- och basilikaröra
Augusti: Björnbärsslice
September: Durra & rödbetsbiffar
Oktober: Mangold & linssoppa
Och vi har ännu mer grönt att se fram emot. I december månad tar Nellie över värdskapet och hon har hemsidan minvardagshälsa. Bloggen handlar om hur hon ser på hälsa och vad det innebär att vara hälsosam för henne.
Maten är en stor del av det och Nellie testar gärna nya recept (även om hon aldrig följer dem), allt från raw food till glutenfritt och traditionell husmanskost.
Maj: Picklad rabarber
Juni: Jordgubbar med svartpeppar
Juli: Tomatsallad
Augusti: Björnbär med mynta
September: Bakade morötter
Oktober: Pannkakor med bananfyllning
Och efter december kommer nytt år och vad passar bättre än att vi har en sprillans ny värd i januari. Det är Julia Tuvesson och hos Tuvessonskan hittar du en nedrans massa göttigt vardagskäk, enkla vegetariska recept och en hel del inspirationsguider. Julia är 27 år, bor i världens bästa stad Malmö tillsammans med sin man och två kiddos, älskar second breakfast, potatis och skriver gärna långa blogginlägg med matbilder tagna uteslutande uppifrån.
Var det någon som sa att vegetarisk mat är tråkig? Det tycker jag att vi motbevisat under de här sex månaderna och du hittar månadens gröna på facebook och på instagram under @manadensgrona. Vi ses!
Oh gudars skymning så gott det där ser ut – *vattnas i mungiporna*