Glad Påsk. Vi har som tradition att äta påskbuffé på Sjöbo Gästis men i år begav vi oss iväg mot Kiviks Musteri och restaurang Kärnhuset istället. Dagen bjöd på strålande solsken och hade det bara blåst liiite mindre så hade vi kunnat köra motorcykel istället.

Jag kunde tyvärr inte äta deras silltallrik utan valde istället ugnsbakad lax som var rent himmelsk och smälte i munnen. Yum Yum.

kivik

Emma, som bott i Japan ett år sa att silltallriken var som ”sushi på svenska”.

emma

Väl hemma så bakade vi en påsktårta (inspiration från ICA-kuriren), som vi ska bjuda på imorgon då vi har över lite gäster på påskbuffé.

pasktarta

Ingredienser:

  • 100 g mandel, skållad, skalad
  • 1 dl strösocker
  • 3 äggvitor

Chokladkräm

  • 3 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 3/4 dl imat
  • 50 g mjölkfri mörk choklad
  • en nypa flingsalt
  • 100 g mjölkfritt margarin, tärnat, rumstempererat

Till dekoration

  • 1/2 dl mandel, skållad, skalad
  • flingsalt

Arbetsbeskrivning:
Sätt ugnen på 200 grader.

Mandelbotten: Mixa mandeln fint i en matberedare med kniven monterad. Blanda med sockret. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd ner mandelsockret.

Smörj en bakform med löstagbar kant (24 centimeter i diameter) och bröa med vete- eller mandelmjöl. Bred ut smeten i formen och grädda till fin färg i cirka 18–20 minuter. Låt svalna.

Chokladkrämen:
Blanda, äggulor, socker och imat i en kastrull och låt sjuda sakta under ständig omrörning tills det tjocknar. Ta av från plattan, häll i chokladen och en nypa flingsalt och rör om tills de smälter. Låt krämen svalna och vispa sedan i smöret med elvisp.

Bred chokladkrämen på den kalla kakan och toppa med den rostade mandeln och lite flingsalt.