Mannagrynspudding, sicken retroefterrätt. En rätt som serverades när jag var liten och något som jag inte ätit på evigheter. Jag hade tänkt introducera efterrätten mannagrynspudding när son med sambo var på besök men då deras besök blev kort så tillagade jag det och serverade det i början av veckan vilket ledde till att både jag och äkta hälften begav oss längs memory lane när vi åt vår dessert.

Mannagrynspudding är en tjockare variant av mannagrynsgröt och för att slippa den hemska saftsåsen, som jag bara tyckte smakade potatismjöl, serverade jag den ljumma efterrätten med rårörda bär. Mannagryn tillverkas av vete och fås som mellanprodukt vid mjölberedning. Jag saknade bittermandlar i mitt recept så tillsätt gärna det. Och skippa russinen som finns i en del gamla recept. Russin passar bra till mandel när man bjuder på glögg men inte till denna rätt 😉

4 portioner

Ingredienser:

  • 4 dl sojamjölk
  • 1 dl växtbaserad grädde
  • 1 dl mannagryn
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 2 ägg
  • 1 msk mjölkfritt margarin

Rårörda bär

  • 225 g djupfrysta bär
  • 2 msk strösocker

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader (varmluft.) Smöra en ugnsfast form. Koka upp sojamjölk och växtgrädde med mannagryn tills gröten tjocknar, men var försiktig. Vispa hela tiden så inte gröten bränner fast. Ta av kastrullen från värmen och rör ner vaniljsocker, strösocker och ägg, rör ner mjölkfritt margarin och blanda väl. Häll smeten i formen, grädda ca 20 min.
Blanda de djupfrysta bären med strösocker. Ställ åt sidan.
Servera puddingen ljummen med rårörda bär.