Hur ser vardagen ut för en matbloggare, från tanke till färdigt recept? Och hur fungerar en bloggkalender (editorial calendar)? Det här med att blogga tar en hel del tid i anspråk och är inte alltid så glamoröst som det låter – även om det ibland kommer upp flotta mingelbilder och annat skoj som jag blir inbjuden till. Om någon funderar över hur min verklighet som matbloggare ser ut, det vill säga, vägen till ett blogginlägg så är det bara att spänna fast sig – för nu kör vi.

Steg 1: att planera som matbloggare

Jag älskar att stå i köket, laga mat och kan lägga ned hur mycket tid som helst på att tänka ut hur kommande matveckor ska se ut för oss. Hur många blir vi? Är det bara jag och katten som är hemma? Om vi är flera – hur många – och inte minst – hur stora portioner ska göras?

att tänka som matbloggare

Det gäller att vara up-to-date för ibland slår någon ny maträtt ned som ett bombnedslag och för att visa att man hänger med i bloggvärlden så gäller det att vara påläst. Märker man ex att flera skriver om exempelvis matcha – då gäller det att vara på hugget och implementera det i vardagens recept.

Steg 2-3-4: att fortsätta planera, handla och laga mat som matbloggare

När jag har hittat en någolunda röd tråd, ska recept tas fram, ingredienser köpas hem och mat ska provlagas.

att laga mat som matbloggare

Steg 5 – Att skriva som en matbloggare

Under tiden maten lagas så ser jag till att alla ingredienser skrivs upp i rätt ordning. Jag brukar oftast skriva in allt i ett worddokument och försöker skriva rätt redan från början. Allt för att det inte ska bli så mycket merarbete innan det läggs in i wordpress som ett blogginlägg. Det har dock hänt att jag skrivit ett recept så kryptiskt att jag inte ser vad jag skrivit och det blir ju lite trist… Även solen har sina fläckar.

att skriva som matbloggare

att skriva som matbloggare

Steg 6 – att äta som en matbloggare

Därefter ska maten provsmakas och många gånger får maten tummen upp men visst, jag erkänner, det har hänt att det blivit oätligt. Eller mindre bra. Och då blir det till att göra om och göra rätt. Ofta kan maten räddas med kryddor men det har hänt i något enstaka fall att vi fått åka och köpa pizza istället.

att äta som matbloggare

Steg 7 – att fotografera som matbloggare

Efter godkänd provsmakning och innan maten överhuvudtaget får stoppas in i munnen ska den fotograferas och då gäller det att man har plockat fram alla prylar som ska användas vid fotograferingen. Rätt ljus och miljö skall infinnas på ett ögonblick och vi får väl säga så här – många gånger har resten av familjen ätit klart när jag väl blivit nöjd med resultat. Så då stoppar jag i mig kall  mat. Sa någon att det var glamoröst som matbloggare?

att fotografera som matbloggare

Steg 8-9 – att finjustera bilder och tänka som Google

När jag är nöjd med de bilder jag fotograferat så ska bilderna bearbetas i något bildredigeringsprogram. Texten läses igenom ytterligare någon gång efter jag lagt in det i ett nytt blogginlägg. Nu gäller det också att skriva lite säljande text runtom själva receptet – för det här med ranking är viktigt.

Och för att jag ska komma högt upp på SEO-rankning så ska sökord och text vara korrekt utformad i allt från titel till brödtext, i bilders alt-texter, i meta description m.m. Kort sagt, ETT bloginlägg kan ta en halv dag i anspråk för att jag ska fånga dig som läsare till att Google ska placera mig högt upp på rankingen.

att leka som matbloggare

att fånga som matbloggare

En bloggkalender gör livet enklare

Så hur gör jag för att få ihop det? Många bloggare arbetar liksom jag själv heltid (utöver bloggen) och jag hade aldrig klart mig utan min bloggkalender – som i skrivande stund nästan är färdigplanerad fram till jul. Som bloggkalender använder jag ett excelark där jag på ett enkelt sätt strukturerat upp vad jag ska skriva, vad som ska läggas upp på instagram och facebook samt eventuella samarbeten. (Om någon undrar varför det inte står något i färgrutorna så beror det på att jag vill hålla dig som läsare nyfiken).

 bloggkalender - editorial calendara

För att uppnå en perfekt (nåja) planerad bloggkalender använder jag drygt en dag / kvartal och drar upp vilka mål och riktlinjer som ska gälla framöver. Det gäller allt från blogginlägg, temadagar till vad som ska upp på facebook och instagram. Med hjälp av min kalender blir det enkelt att följa den röda tråden då jag kan se planeringen flera veckor framåt. Och det är tack vare en väl strukturerad kalender som jag får min vardag att fungera både privat och ute i arbetslivet. Jag vill inte byta bort något av det och jag tycker personligen jag får det bästa av två världar.

När Nicklas Kokbok lanserade på nätet 1997 så var det inte vanligt att blogga, så min hemsida var en ren receptkokbok, dvs recept lades upp utan en massa annan text och i bästa fall fanns också en bild. Det var först när jag la över allting i WordPress – i slutet av 2013 – som jag sakta men säkert började blogga, men vägen tid har varit lite krånglig för mig. Att skriva är inte alltid så lätt, inte minst eftersom det finns en privat linje som ska följas, dvs det är inte alla vänner och bekanta som uppskattar att hamna på nätet – och det tycker jag att man ska respektera.

Så, det är så här en bloggvardag för mig ser ut. Från ax till limpa. Eller som jag säger, från tanke till ett färdigt blogginlägg. Och, är någon nyfiken så kan jag berätta att det här blogginlägget har tagit nästan en halv dag i arbetstid, från första tanke till att skriva text, bli fotograferad till att trycka på ”publicera-knappen”. Och vet du vad, jag fullständigt älskar min bisyssla, från att laga mat till att blogga

att ha kul som matbloggare

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara