Ibland blir jag så förvirrad. Alla som följer bloggen regelbundet vet att jag älskar biscotti. Dessa spröda, knastriga skorpor som är så enkla att göra och smaken kan varieras i oändlighet. Det är en perfekt skorpa att servera till en het kopp kaffe. Och de passar också utmärkt till ett glas vin om man vill lyxa till det.

Biscotti” som är pluralformen av biscotto härstammar från  det medeltida latinska ordet biscoctus, som betyder ”twice-cooked” (bakat två gånger). Anledningen till min förvirring är att jag läste mig till att biscotti också går under namnet cantuccini som är det korrekta italienska namnet eftersom samlingsnamnet för kakor i Italien är biscotti. Jaha… Då har jag lärt mig något nytt idag (fast jag gav det här receptet namnet biscotti…)

Jo, jag är inte bara galen i biscotti, eller cantuccini som jag borde säga, utan jag älskar också mitt matcha tepulver. (Här är extra läsning om du är nyfiken på superpulvret matcha). Och självklart var jag tvungen att kombinera dessa två saker. Och jag säger bara en sak – WOW. Så gott! Jag tog med mig en liten sats till mamma på sjukhuset och hon njöt verkligen när hon knaprade i sig skorpan med en kopp kaffe. (Lilla mamma har piggnat till och vi är så glada).

matcha09

Jag gjorde stora biscotti/cantuccini så jag fick ut 20 st kakor av satsen men genom att rulla fyra stänger istället för två (som jag gjorde) så får du ut 40 st bitar.

matcha08

Ingredienser:

  • 2½ dl strösocker
  • 100 g mjölkfritt margarin (rumstempererat)
  • 2 st ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 msk matcha
  • Lite flisad mandel att strö över rullarna

Arbetsbeskrivning:
Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa strösocker och mjölkfritt margarin vitt och pösigt. Vispa ned ett ägg i taget. Tillsätt övriga ingredienser och rulla ut i 2 eller 4 stänger som sedan plattas ut. Degen kan vara lite klibbig men det går att forma en rulle som sedan plattas ut på plåt. Häll gärna på lite flisad mandel.

matcha07

Sätt in i cirka 25 minuter och ta sedan ut plåten. Skär i sneda bitar och ställ upp bitarna på ena sidan. Sätt in i ugnen, 175 grader i ca 15 minuter. Ta ut plåten, vänd på bitarna till andra kortsidan och sätt återigen in i ugnen i 15 minuter.

Om du är sugen på fler mjölkfria biscottirecept så kan du botanisera här

Källa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Biscotti

Spara