Jag påbörjade vår sista dag i Tokyo med att gå till Hilton Tokyo för att boka in oss på morgondagens buss som ska ta oss till Narita Airport. Passade också  på att handla frukost på hemvägen.

Därefter tog vi tåget till Harajuku Station och Meiji Jingu som är en shintohelgedom tillägnad kejsare Meiji och hans fru kejsarinnan Shoken. Så vackert – och jag kan bara ana hur det ser ut på våren när allt blommar ut.

tokyo060

tokyo068

tokyo067

tokyo066

tokyo065

tokyo064

tokyo063

tokyo062

tokyo061

På väg tillbaka till hotellet gick vi helt fel i ankomsthallen men en snäll vakt kunde lotsa oss ut mot rätt håll. Därefter blev det en lunch, fyra rejäla portioner för 200 kronor. Visst har jag sagt det förut – det ÄR billigt i Tokyo.

Vi hann påbörja packningen under tiden vi väntade på att det skulle skymma på och upplevde resans andra rejäla jordskalv men det varade bara några sekunder.

Om man mot förmodan bara vill besöka en turistattraktion i Tokyo så är Tokyo Tower ett måste. Titta på bilden så förstår du varför. Jag blir lika hänförd var gång!

tokyo070

Se bara till att besöka Tokyo Tower på kvällstid – när det är mörkt  och att åka tåget som går till Kamiyacho. Du får gå lite längre för att komma till Tokyo Tower men när man kommer upp från stationen så möts man av denna fantastiska vy. Den är rent magisk och jag blir lika berörd denna gång som första gången jag såg den. En annan fördel med att besöka Tokyo Tower kvällstid är att man slipper alla turister…

Så var resan till Tokyo slut för den här gången men vi kommer att åka tillbaka. Torsdag förmiddag vänder flyget hemåt och efter 11.5 timmar landar vi i Köpenhamn. Den absolut största upplevelsen för mig var att få träffa Rie. Jag åker hem med försäkran om att vi kommer att ses igen och vi är så lyckligt lottade att vi har både dem – och Emma – som guidar oss.  Resan har blivit så mycket enklare. Och skulle någon vara intresserad av att hyra Emma som guide går det bra att höra av sig… 😉

Folk frågar om det är dyrt att åka till Tokyo och jag säger nej med tanke på hur långt borta det ligger.  Både SAS och Finnair har hyfsade priser men visst går det att hitta ännu billigare resa om man tycker det är ok med 28 timmars resa. Att bo och äta blir vad man gör det till. Hilton Tokyo ligger bara ett stenkast från vårt hotell men eftersom vi tillbringar så lite tid  i rummet så är det inte värt att betala för det.

Om du funderar på att åka dit så vill jag dela med mig av några tips:

 • Ta med lösa pengar. Det har blivit lättare att använda visakort men många mindre – och dessutom prisvärda matställen – tar bara lösa pengar.
 • Våga gå in på matställen som inte ser mycket ut för världen. Det är trångt om utrymme i Tokyo så matställen kan gömma sig på de mest bisarra ställen men när man väl kommer in öppnar sig oftast en oas.
 • Frukost är billigare att köpa ute – om det inte ingår i rumspriset.
 • Kaffet är fantastiskt gott. Starbucks och andra ställen finns i varje hörn.  Vi köpte kaffe och donuts på Starbucks till fem personer och betalade runt 2500 yen (173 kronor).
 • Det är dyrt att handla på Shibuya 109 – mycket att se på men det är betydligt billigare på andra ställen. Japanska kvinnor är dock småväxta så i vissa affärer finns bara storlek M som största storlek.
 • Ta tåget. Lägg inte pengar på taxi.
 • Ha rejäla skor som klarar av långa promenader. Visst,  man känner sig kanske inte lika uppklädd som japanska kvinnor som är på väg till och från arbete men man klarar av att gå långa sträckor.
 • Vattnet är fullt av klor och håret blir torrt, torrt. Ta med ordentliga hårprodukter så man slipper känna sig som ett piggsvin i håret.
 • Var beredd på att många japaner talar dålig engelska. I vissa fall är det rent omöjligt att göra sig förstådd så då får man ta hjälp av gester.
 • Var inte högljudd på tågen.
 • Var artig. Se och lär.

Och sist men inte minst – varför i hela världen ska det vara så svårt för flygbolagen att servera bra mat till oss som är födoämnesallergiska. Ni kan inte ana hur maten såg ut – och smakade – som jag och Emma fick. Vi har åkt med både Finnair och SAS till Japan och det är speciellt ett av bolagen som får minuspoäng. Tio minus av tio möjliga – så om någon representant för maten på flygbolagen är intresserad av att koka ihop en BRA meny är det bara att höra av sig 🙂

Spara

Spara