Hej. Saknar du veckans matsedel? Jag är ledsen, men vi hade en liten fallolycka i hemmet som orsakade djupt jack i huvudet med blod stänkt överallt, vilket föranledde till ett besök på akuten, så hela lördag natt och söndag försvann. Men jag lovar att ta nya tag igen till helgen. Hoppas det går bra med förra årets matsedel som inspiration.

Läste ett blogginlägg i Fnulan blogg om hennes måsten till jul och det fick mig att fundera. Vilka är mina måsten? Vad är det jag vill ha för att det ska vara jul? Och eftersom Nicklas Kokbok är en receptblogg – ja då handlar det mest om mat.

När det kommer till mat och dryck så är pappas julmumma ett måste. Det är en hemgjord mumma med öl, portvin, madeira, sockerdricka och porter och passar så bra till julmaten. Jag ska tigga receptet av honom så jag kan lägga ut det på bloggen.

Jag älskar fisk i alla dess konstellationer så jag brukar äta mig mätt på sill, gravad lax, potatis och ägg. De år när vi har arrangerat julfirandet hemma hos oss, så blir jag helt vild i köket och det finns ingen broms. Det ska vara köttbullar som smaksätts med kryddpeppar, revbensspjäll som först kokas och sedan glaseras med ingefärssirap och grillas i ugn, gravad lax, en massa sillsorter.

En jul utan moster Annas tomatsill är ingen jul. För att inte tala om min mans sillsallad. Saltsill som mixas med rödbetor, potatis, saltgurka och äpplen. När jag var liten serverade min mamma alltid sillsallad på julbordet, men hon hade ingen sill i rätten, så varför det gick under namnet sillsallad vet jag inte. Den borde ha hetat rödbetssallad istället 🙂 Till sillen äter vi norrländsk bröd, Gahkko, och varje tugga är en ren njutning.

Sillsallad

När vi kommer till skinka så måste den vara varmrökt. Jag tycker varmrökt skinka är så god och den serveras med en rejäl klick skånsk senap. Och Jansson. Vi får inte glömma Janssons Frestelse. Älskar det och skulle kunna äta det flera gånger i veckan. Det är något visst med ansjovis,potatis och lök ihop. Jösses vad jag babblar om mat. Tro det eller ej, men vi har faktiskt dragit ned på julmaten. De sista åren har jag exempelvis inte gjort skinka utan bara köpt ett par skivor i charken. Det låter kanske trist men eftersom det bara är jag och Emma som äter skinka så slutar det med att häften åker ut alternativt att vi gör en skinksås till pasta.

Risgrynsgröt eller ris s la malta är också ett kapitel för sig. I min mans familj äter man kall gröt med varm saftsås medan min mamma gör en härlig, krämig ris a la malta. Till det serveras körsbärssås. Och visst finns det en gömd mandel i gröten.

På min mans sida så träffas vi på eftermiddagen över ett glas glögg och pepparkakor. Till  pepparkakorna serveras det ost (för de som kan äta det) och fikonmarmelad. Därefter vankas det julbord. På min sida så samlas vi vid lunchtid, äter julbord och efter julklappslek och julklappsutdelning så vankas det ris a la malta och glögg.

På gottebordet får det gärna finnas knäck och någon tryffel.  Min pappas knäckkokning är en konst och sker med stor precision, vilket innebär att hans knäck också blir helt perfekta. Inte för mjuka, inte för hårda, utan alldeles lagom. Jag brukar göra alldeles för mycket julgodis, så varje år brukar jag ta med mig nästan allt till jobbet. Då slipper jag själv stoppa i mig det 🙂

Knäck (micro)

Så, det var lite av mina måsten i alla fall när det handlar om mat. Vad äter du helst på julbordet? Det absolut viktigaste för mig under julen är, trots allt matprat, att få umgås med nära och kära. Bara att träffas och njuta av varandras sällskap. Det är jul för mig

En av alla fantastiska jular – på 70-talet, som vi firade hos mormor och morfar i Radnejaur.